Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Met stokjes eten leer je zo'

home

Rachelle Eerhart (16) is net terug uit Japan, waar ze tien maanden naar een middelbare school in Tokio ging. Eigenlijk had ze er niet eens zo goed over nagedacht, toen ze zich aanmeldde bij de uitwisselingsorganisatie YFU. Ze kende een paar woordjes Japans, opgepikt uit een Teleaccursus op televisie.

Samen met acht Nederlandse scholieren stapte ze in het vliegtuig voor het grote avontuur. In Japan vertrokken ze allemaal naar een gastgezin en moesten ze zichzelf zien te redden. Rachelle: “Ik heb het de eerste tijd moeilijk gehad. Iedereen was aardig, maar heel afstandelijk. Toen ik de taal leerde, ging het beter.”

Rachelle zat op een meisjesschool en moest een uniform aan. Dat was wennen. “Ik heb in al die maanden geen jongens van mijn leeftijd ontmoet.”

Het cultuurverschil tussen Japan en Nederland is groot, vindt Rachelle. De acht uitwisselingsstudenten kregen voor ze naar hun gastgezin gingen, lessen in de Japanse cultuur. “Met stokjes eten leer je zo. Maar begrijpen hoe de cultuur precies in elkaar zit, is moeilijker”, vindt Rachelle. Ze heeft veel geleerd over het land. “Ik denk niet dat je ooit echt Japanner kunt worden. Japan is zo lang geïsoleerd geweest van de buitenwereld, dat ze een heel eigen 'gevoel' hebben. ” De 'shoguns', Japanse heersers, hielden Japan eeuwenlang afgesloten van de buitenwereld. Alleen de Neder- landers kregen toestemming handel te drijven via een post op een van de duizenden Japanse eilandjes. Daarom hebben Japanners nog steeds iets met ons land. Pas in de vorige eeuw opende het eilandenrijk zijn grenzen voor iedereen.

Rachelle: “Maar ze laten je nooit helemaal toe. Dat is wel aan het veranderen, met jonge mensen gaat het iets makkelijker.” Rachelle had goed contact met haar gastouders en hun veertienjarige zoontje. Iedere middag na school ging ze naar een tennisclub. “Daar heb ik goede vriendinnen aan overgehouden.” In huis woonde ook de grootmoeder. “Een heel klein oud vrouwtje dat door het huis schuifelde of zat te bidden voor een boeddhistisch altaar.”

De gewone lessen volgde Rachelle niet, ze kreeg intensief les in Japans. De Japanse scholieren werken heel hard, viel haar op. Ze zijn al vanaf hun dertiende bezig met de voorbereiding op de universiteit. Voor de betere universiteiten in Tokio, zijn de toelatingsexamens zwaar. “Toen ik hier terug was, merkte ik wat een rotzooitje het vaak is bij ons op school. Daar zijn de leerlingen muisstil als de docent aan het woord is.”

Rachelle is een jaar blijven zitten, maar dat is het haar waard. Ze woont in Lage Vuursche, waar haar familie nu ook een uitwisselingsstudent uit Japan in huis heeft. “Dat meisje heeft het moeilijk. Ze kent nauwelijks Nederlands, maar volgt wel alle vakken op school. Ze moet hier een goed rapport krijgen om in Japan te kunnen laten zien en werkt dus keihard.”

De acht beurzen voor dit jaar, die worden betaald door de Japanse regering, zijn nog niet verdeeld. Iedereen die geïnteresseerd is, kan informatie halen bij zijn of haar decaan op school. Rachelle: “Je moet van een uitdaging houden en bereid zijn om hard te werken. Japans is geen taal die je zomaar opvangt. Er zijn 80 000 tekens, ik ken er maar driehonderd. De krant lezen lukt niet. Praten gaat een stuk makkelijker.”

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie