Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Merckx mocht eigenlijk niet fietsen met hartafwijking'

Home

Eddy Merckx. © afp

De wielrenner die vijf keer de Tour won, eveneens vijf keer de Giro en drie wereldtitels op de weg veroverde, had eigenlijk nooit mogen koersen. Eddy Merckx bleek namelijk een bijzondere hartafwijking te hebben. 'Er waren geen symptomen, alleen het gevaar van plotse dood.'

Dat zegt de Italiaanse cardioloog Giancarlo Lavezzaro in de Britse biografie 'Eddy Merckx, The Cannibal' die donderdag verschijnt. De Belgische krant De Morgen kwam vandaag met een voorpublicatie.

Na de derde rit in de Giro van 1968, de eerste grote ronde die Merckx zou winnen, nam Lavezzaro op verzoek van de ploegarts van Merckx' team Faema een cardiogram af bij de renner. 'Eén blik volstond om te zien dat één cardiogram ronduit alarmerend was. Dat was van iemand met een hartaanval', zo staat in de Britse biografie.

De cardioloog en de ploegleider Vincenzo Giacotto besloten Merckx niks te vertellen. 'Omdat Merckx eerder al omfloerst had gezegd dat harttests bij hem altijd 'vreemde' resultaten opleverden. Hij was er zelf zeer luchtig over. Ik heb wel een brief geschreven naar zijn Belgische dokters maar zij antwoordden dat het niks ernstig kon zijn omdat Eddy op de fiets bleef winnen', aldus de cardioloog.

Lees verder na de advertentie
Wereldkampioen Merckx in 1967.

Deel dit artikel