'Melkveehouders straks dieper in schulden'

home

De helft van de melkveehouders in Nederland heeft waarschijnlijk moeite om de jaarlijkse maïsoogst in september te financieren, die nodig is voor veevoer. Dat heeft Hans Geurts, voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV, maandag gezegd.

Door de flink gedaalde melkprijs en gestegen kosten van diesel en veevoer zullen er volgens hem veel melkveehouders structureel dieper in de schulden raken.

'Melk levert nu zo'n 30 cent per liter op, minstens 5 cent minder dan vorig jaar', stelt Geurts. De NMV dringt er bij staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) op aan de gebruikelijke subsidiegelden van de Europese Unie dit jaar eerder uit te keren, zodat boeren niet meteen naar de bank moeten voor een lening.

Volgens Geurts vertoont de melkprijs de afgelopen jaren al een dalende trend. 'In 2011 was er wel een opleving, maar daar moeten we ons niet te veel bij voorstellen. In de pluimveehouderij worden in goede jaren bijvoorbeeld veel grotere winsten gemaakt.' De vakbondsvoorzitter zou daarom het liefst zien dat de melkprijs beter op vraag en aanbod afgestemd mag worden door middel van flexibele quota.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie