Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Meer zorg is niet per se betere zorg'

Home

redactie gezondheid & zorg

© ANP XTRA

Artsen moeten een stapje terug doen bij de behandeling van patiënten. Dat kan ook goede ziekenhuiszorg opleveren en is in ieder geval miljarden goedkoper.

Dat is de boodschap van het rapport 'Kwaliteit als medicijn' van onderzoeksbureau Booz&co, geschreven door oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink. In het rapport werkt Klink na gesprekken met ziekenhuisbestuurders, hoogleraren en artsen, een aantal ideeën uit die hij als minister al agendeerde. Zoals het beperken van de overbehandeling van patiënten en het aanpakken van onverklaarbare praktijkverschillen - de ene arts opereert een rugpatiënt bijvoorbeeld sneller dan zijn collega.

Volgens Klink stijgen de zorgkosten vooral omdat artsen betaald worden voor verrichtingen. Voor ziekenhuizen is bovendien omzet belangrijk. Zo wordt veel zorg verleend die eigenlijk onnodig en vermijdbaar is. Dat geldt zeker voor twintig procent van alle handelingen. "Meer zorg is geen betere zorg", schrijft Klink. "Vooral bij oudere patiënten kan meer zorg schadelijk zijn."

Bovendien is voor zo'n zestig procent van alle medische behandelingen de effectiviteit onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Ernstige twijfels zijn er bijvoorbeeld over de meerwaarde van screening op prostaatkanker, nierdialyse bij oudere patiënten of vervanging van de hartklep via de liesslagader.

Klink wil daarom dat zorgverzekeraars zorgverleners niet meer uitsluitend per handeling betalen maar ook voor geleverde kwaliteit. "Betalen voor kwaliteit betekent immers ook dat er wordt betaald voor het voorkomen van onnodige en vermijdbare zorg."

De zorgverleners zouden daartoe zelf met plannen moeten komen. Bijvoorbeeld om de samenwerking tussen ziekenhuis en huisarts te verbeteren of om patiënten beter voor te lichten. "Hierdoor kan met de patiënt een goede afweging worden gemaakt, waardoor ongewenste behandelingen of onnodige doorverwijzingen worden voorkomen", aldus Klink. Zo blijkt uit Canadees onderzoek dat artsen veel sneller een knie of heup willen vervangen dan de patiënt die goed is geïnformeerd over de voor- en nadelen. Slechts tien tot vijftien procent van de patiënten kiest na goede informatie hiervoor.

Minister: Werkend medicijn gewoon vergoed
Ook in de toekomst zullen dure medicijnen voor zeldzame ziekten gewoon worden vergoed, mits ze "echt werken en echt wat betekenen voor de mensen". Dat heeft minister Edith Schippers (volksgezondheid) tegenover Radio 1 gezegd in reactie op het onlangs uitgelekte conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Het CVZ pleit ervoor om de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry in bepaalde gevallen te stoppen, iets wat voor veel ophef zorgde. Volgens Schippers blijft het enige criterium dat een medicijn werkt. "We gaan fabrikanten niet veel geld betalen voor medicijnen die niets doen", aldus minister Schippers.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie