Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Meer macht dan Moebarak'

Home

Eduard Padberg

Presidentskandidaat Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap wordt door de militairen niet meer als bedreiging gezien. © Reuters

ANALYSE - Op straat kan Ahmed Sjafik zich niet vertonen zonder een schoen naar zijn hoofd te krijgen. Zijn posters hangen nergens langer dan een dag voordat iemand er een mes in zet. Vijf van zijn regionale campagnekantoren zijn aangevallen of in brand gestoken. En toch twijfelen maar weinig mensen eraan dat de kandidaat van het oude regime de presidentsverkiezingen dit weekend zal winnen. Alleen zijn directe tegenstander, kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohamed Morsi, lijkt daar anders over te denken. In een vurige speech maakte hij bekend de ontbinding van het door islamisten gedomineerde parlement te accepteren.

Door niet uit de verkiezingen te stappen, hoopt de voorman van de islamitische beweging kennelijk op sympathie van het volk. De positie van een geslagen, maar niet verslagen hond is een vertrouwde rol voor de Moslimbroederschap.

Decennialang speelde de tot vorig jaar nog verboden beweging deze rol met verve, ondanks dat ze achter de schermen vervlochten was met het regime, dat de politieke aspiraties van de groep de kop indrukte, maar haar wel ruimte gaf voor hun sociale liefdadigheidsprogramma's.
Sjafik gebruikt die achterkamerdeals nu om de revolutionaire geloofwaardigheid van de broederschap onderuit te halen. De oud-leider van de luchtmacht kan zich misschien niet op straat vertonen, op de staatstelevisie heerst hij als kampioen moddergooien.

Zijn 'veiligheid en orde' campagneclips, waarin hij de broederschap er onder meer van beschuldigt het Suez-kanaal te willen leasen aan Katar, komen rechtstreeks uit het draaiboek van Moebarak, die dertig jaar regeerde onder de slogan 'Ik of de extremisten'.

Sjafik waarschuwt 'eerbare Egyptenaren' er ook voor dat een eventuele Moslimbroederschap-president zijn uiteindelijke bevelen ontvangt van de 'Grote Gids' van de hiërarchische islamitische organisatie.
Sinds de wijdverbreide teleurstelling onder de bevolking over de tegenvallende prestaties van de Moslimbroederschap in het parlement, gaan de beschuldigingen erin als koek. Zelfs nu het leger (via een uitspraak van de door Moebarak aangestelde Hoge Raad) de wetgevende en uitvoerende macht naar zich toe heeft getrokken, vinden er nauwelijks demonstraties plaats.

Veel leden van de revolutionaire jeugdgroepen, die zich door de 'opportunistische' Moslimbroederschap in de steek gelaten voelen, kunnen amper hun blijdschap verhullen dat de islamisten een koekje van eigen deeg hebben gekregen.

Daarnaast is er sprake van een algehele verwarring en vermoeidheid na de zestien maanden durende uitputtingslag, die tot enkele dagen geleden nog de 'overgangsfase' werd genoemd. Die benaming gaat, nu het leger ook de schijn van een machtsoverdracht aan een civiele overheid heeft weggenomen, niet meer op.

Kennelijk ziet het leger zowel de jeugd als de Moslimbroederschap niet meer als een bedreiging.
Tot voor kort ging men ervan uit dat het leger, dat in 1954 in een coup (na de revolutie van 1952) de macht greep en deze de afgelopen zestig jaar uitbouwde, genoegen zou nemen met het in stand houden van zijn speciale privileges, zoals een ongelimiteerd geheim budget en een monopolie op verschillende economische sectoren.

De onbeperkte opsporings- en arrestatiebevoegdheden die het leger zich deze week toekende en de mededeling dat de generaals plotseling ook bepalen wie er in de commissie komt die de nieuwe grondwet opstelt, geven blijk van grotere aspiraties. Het leger beschikt daarbij over het enorme apparaat van het 'oude' regime, dat naar verwachting als vanouds zal worden ingezet om de stembusgang te manipuleren.
'Schaakmat' is hoe een blogger de 'militaire coup' aan de vooravond van de verkiezingen treffend samenvatte.

Zonder parlement en zonder grondwet, waarop wel een beroep werd gedaan om de verschillende maatregelen door te voeren, zal de nieuwe president in de woorden van Mohamed El-Baradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomagentschap die zich terugtrok uit de presidentsverkiezingen, beschikken over 'meer macht dan Moebarak'.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie