Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Maatschappij heeft nóg niks aan Higgs'

Home

Een graphic laat sporen zien van hoge-energie-deeltjes. © afp
Update

Nee, de benzineprijzen gaan niet ineens dalen en nee, de huizenmarkt zal niet hierdoor herstellen. Maar toch is de hoogstwaarschijnlijke ontdekking van het Higgs-boson erg belangrijk. Dat zegt natuurkundige Paul de Jong, onderzoeker van de Atlas-onderzoeksgroep, vandaag.

De Jong volgde vanuit de Australische stad Melbourne rechtstreeks de persconferentie van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) in de Zwitserse stad Genève. 'We gaan zometeen aan de champagne.'

Wetenschappers zoeken al meer dan 40 jaar naar het Higgs-boson, of het 'God-deeltje' zoals het ook wel genoemd wordt. Dit ontbrekende puzzelstukje in de natuur verklaart hoe massa is ontstaan. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het deeltje is een van de bouwstenen van het leven.

'Het is een door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek. We weten niet wat deze ontdekking voor de maatschappij kan betekenen. Mogelijk komt daar pas over 50 jaar antwoord op', aldus De Jong. Dat was overigens ook zo toen vorige eeuw grote ontdekkingen gedaan werden in de kwantummechanica. Die bleken later ontzettend belangrijk: de ontdekkingen van toen vormden de basis voor de computertechnologie van vandaag.

Vorig jaar werd duidelijk dat er hele sterke aanwijzingen waren voor het bestaan van het deeltje. De twee teams van wetenschappers die vandaag hun resultaten bekend maakten, wisten 'zo goed als zeker' tot 'echt heel zeker' dat het deeltje bestaat.

Het deeltje is vernoemd naar de Britse natuurkundige Peter Higgs (geboren in 1929). Hij verklaarde in de jaren '60 al dat er een deeltje moet bestaan dat massa kan verklaren. Op 4 juli 2012 bleek hij gelijk te hebben.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie