Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Maak haast met meldpunt misbruik'

Home

Wilfried van der Bles

© Thinkstock

Maak haast met een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik, die als kind onder verantwoordelijkheid van de overheid in tehuizen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Zij dreigen anders tussen wal en schip te vallen.

Die oproep doet Rieke Samson-Geerlings vandaag in Trouw. Zij is de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar het misbruik van deze mensen. Samson roept de staatssecretarissen Veldhuijzen van Zanten (volksgezondheid) en Teeven (justitie) op actie te ondernemen.

De commissie-Samson is bijna klaar met het onderzoek: op 8 oktober presenteert ze haar conclusies en aanbevelingen. Daarna bestaat de commissie niet meer. Ook het huidige meldpunt voor slachtoffers, speciaal voor het onderzoek in het leven geroepen, wordt dan opgeheven.

Ondertussen is er grote behoefte aan een nieuw meldpunt, stelt Samson. Een definitief besluit hierover is echter nog steeds niet genomen.

Gisteren hebben de ministeries van volksgezondheid, welzijn en sport en veiligheid en justitie wel samen met Slachtoffer Hulp Nederland en de meldpunten voor kindermishandeling (AMK's) overlegd over een nieuw meldpunt. Een volgende vergaderdatum is al geprikt, ergens in augustus. Maar Samson vindt dat allemaal rijkelijk laat. "Ik ben er natuurlijk erg blij mee", zegt ze, "maar het is wel kort dag. Het is zo 8 oktober en dan is er niets meer. Je hebt zo'n meldpunt niet zo maar van de ene op de andere dag geregeld."

Bij het meldpunt van de onderzoekscommissie zijn inmiddels 800 meldingen van misbruik binnengekomen. Samson: "Dat moet het topje van de ijsberg zijn. Er zijn nog zoveel meer slachtoffers die zich niet hebben gemeld, maar daaraan in een later stadium wel de behoefte krijgen. Het zou jammer zijn als er straks voor hen geen platform meer is om erover te praten."

De commissie-Samson werd ingesteld in het voetspoor van de commissie-Deetman. Die deed onderzoek naar seksueel misbruik in rooms-katholieke internaten en seminaries.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie