'Maak haast met meldpunt misbruik'

home

Wilfried van der Bles

© Thinkstock

Maak haast met een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik, die als kind onder verantwoordelijkheid van de overheid in tehuizen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Zij dreigen anders tussen wal en schip te vallen.

Die oproep doet Rieke Samson-Geerlings vandaag in Trouw. Zij is de voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar het misbruik van deze mensen. Samson roept de staatssecretarissen Veldhuijzen van Zanten (volksgezondheid) en Teeven (justitie) op actie te ondernemen.

De commissie-Samson is bijna klaar met het onderzoek: op 8 oktober presenteert ze haar conclusies en aanbevelingen. Daarna bestaat de commissie niet meer. Ook het huidige meldpunt voor slachtoffers, speciaal voor het onderzoek in het leven geroepen, wordt dan opgeheven.

Ondertussen is er grote behoefte aan een nieuw meldpunt, stelt Samson. Een definitief besluit hierover is echter nog steeds niet genomen.

Gisteren hebben de ministeries van volksgezondheid, welzijn en sport en veiligheid en justitie wel samen met Slachtoffer Hulp Nederland en de meldpunten voor kindermishandeling (AMK's) overlegd over een nieuw meldpunt. Een volgende vergaderdatum is al geprikt, ergens in augustus. Maar Samson vindt dat allemaal rijkelijk laat. "Ik ben er natuurlijk erg blij mee", zegt ze, "maar het is wel kort dag. Het is zo 8 oktober en dan is er niets meer. Je hebt zo'n meldpunt niet zo maar van de ene op de andere dag geregeld."

Bij het meldpunt van de onderzoekscommissie zijn inmiddels 800 meldingen van misbruik binnengekomen. Samson: "Dat moet het topje van de ijsberg zijn. Er zijn nog zoveel meer slachtoffers die zich niet hebben gemeld, maar daaraan in een later stadium wel de behoefte krijgen. Het zou jammer zijn als er straks voor hen geen platform meer is om erover te praten."

De commissie-Samson werd ingesteld in het voetspoor van de commissie-Deetman. Die deed onderzoek naar seksueel misbruik in rooms-katholieke internaten en seminaries.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie