Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Leger en moslimbroeders delen macht'

Home

EDUARD PADBERG | CAÏRO

Barricade bij het Tahrirplein in Caïro, opgeworpen door het leger. © ap

Eventjes is de opluchting voelbaar achter de politielijnen rond het ministerie van binnenlandse veiligheid. Jonge agenten zitten uitgeput met hun hoofd tussen de knieën op de stoep, of bellen met familieleden. "Het is afgelopen mama", zucht een piepjonge agent met een vlassnorretje in zijn mobiel.

Na vijf dagen onafgebroken vechten is door interventie van een groep islamitische sheikhs, die arm in arm tussen de politie en de jongeren gingen staan, een wapenstilstand afgedwongen. Aan beide kanten van het conflict werd met opluchting gereageerd. "Ilhamdoelillah", god zij dank, reageren zowel de agenten als de betogers aan weerszijden van het prikkeldraad, barrières die zijn opgeworpen om de vrede te handhaven.

Het Tahrir-plein staat nog steeds vol met demonstranten, die niet van plan lijken meteen te vertrekken. "Dit is een vreedzame demonstratie", zegt Mohi Ezzeldin, activist en student economie. "Met of zonder gevechten, onze eisen blijven hetzelfde. Wij gaan niet weg tot het leger de macht heeft overgedragen."

Het hoofd van de Hoge Militaire Raad (SCAF) Mohamed Hoessein Tantawi kondigde dinsdagavond aan dat het leger de macht niet vast wil houden. Tantawi benadrukte dat de verkiezingen, die volgende week maandag beginnen, gewoon doorgaan.

De speech van de legerleider werd op het Tahrir-plein slecht ontvangen. "De man is een kopie van Moebarak", twittert een demonstrant.

De gevechten zijn na de speech in intensiteit eerder toe- dan afgenomen. De tijdelijke wapenstilstand betekent niets, zegt een demonstrant met een gasmasker op zijn hoofd. "Het kan zo weer mis gaan."

En inderdaad. Nog geen uur na de wapenstilstand breken nieuwe gevechten uit. De medewerkers van de wasserette in de volksbuurt die achter het ministerie ligt, slaan bij het horen van het geweervuur een collectieve zucht. "Dit land is verrot. We gaan er nooit uitkomen zolang we die rotkinderen op het plein hun gang laten gaan."

Weg van het plein blijkt de 'Republiek Tahrir' geen afspiegeling van het hele land te zijn. In de volksbuurten aan de randen van het centrum trekt men zich zo min mogelijk aan van de rellen. Zelfs in een nevel van traangas gaat het dagelijkse leven gewoon door. "Laten we in godsnaam de verkiezingen niet door een stel rotjongens laten verstieren", meent Samih, een kruidenier uit Abdien. "Tantawi heeft duidelijk gezegd de macht te zullen afstaan aan de burgers." Volgens de kruidenier staat een grote meerderheid van de Egyptenaren achter het leger." Wie zorgt er voor onze veiligheid? Zonder het leger zijn we overgeleverd aan het tuig."

Samih deelt in zijn winkel folders uit van de Moslimbroederschap, van wie hij na hun winst bij de verkiezingen grote dingen verwacht. "Zij gaan onze economie weer op orde brengen." Volgens de kruidenier gaat dat samen met het herstel van de "islamitische waarden" die de partij voorstaat.

Op het Tahrir-plein is men sceptisch over de Moslimbroederschap, die zich afzijdig houdt bij de protesten. De angst onder liberalen dat de Moslimbroederschap de verkiezingen gaat winnen is een van de redenen dat veel demonstranten de verkiezingen willen uitstellen. "Het leger heeft een deal gemaakt met de Moslimbroeders", denkt kunstenares Samira el-Ezabi. "Ze gaan de macht verdelen."

Deel dit artikel