Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Laat daders seksueel misbruik in kerk publiek boete doen'

Home

Protestmars van de stichting Mea Culpa United tegen doofpotaffaires in de rooms-katholieke kerk. (archief 2010) © ANP

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil dat daders van seksueel misbruik in de kerk voortaan publiekelijk boete doen. Zij moeten zich persoonlijk verantwoorden tegenover hun kerkelijke gemeente en het slachtoffer.

Dat zei scriba (secretaris) Arjan Plaisier van de PKN donderdagavond in een televisie-uitzending van de EO.

Met de aanscherping van het 'daderbeleid' schaart de kerk zich achter een voorstel van het SMPR, een samenwerkingsverband van de PKN en een aantal kleine kerkgenootschappen tegen seksueel misbruik in pastorale relaties.

"We moeten oppassen voor een heksenjacht op de daders, maar het is zeer van belang, ook voor de daders zelf, dat er geen doofpotcultuur is", aldus Plaisier.

Bij het SMPR zijn tussen 2005 en 2010 meer dan 300 meldingen uit verschillende kerken binnengekomen van seksueel misbruik. In de jaren daarvoor, tussen 2002 en 2005, had deze instantie contact met 68 cliënten van wie er 14 besloten een officiële klacht in te dienen wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie. Vorig jaar steeg het aantal meldingen en telefoontjes bij de SMPR vanwege de vele verhalen over seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk.

Volgens Plaisier is de publieke boetedoening van daders absoluut niet bedoeld om iemand aan de schandpaal te nagelen. "Het belang van de slachtoffers staat voorop. Spijt en boete kan een dader echter ook verder helpen."

Volgens deskundigen komt seksueel misbruik bij protestanten niet minder voor dan bij katholieken. Wel is de aard van het misbruik anders: in de rooms-katholieke kerk zijn de slachtoffers vaker kinderen en jongeren, terwijl het in protestantse kerken vaak een predikant betreft die seksueel overschrijdend gedrag vertoont ten opzichte van een volwassene.

Deel dit artikel