Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kinderpardon van Tofik Dibi wekt valse verwachtingen'

Home

Cyntha van Gorp

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. © ANP

De petitie voor een Kinderpardon van GroenLinks-Kamerlid Dibi heeft kwaad bloed gezet bij zijn collega-Kamerleden Spekman (PvdA) en Voordewind (ChristenUnie). Het tweetal wil middels hun zogenoemde 'wortelingswetsvoorstel' bereiken dat alle gewortelde minderjarige asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland verblijven, een verblijfsvergunning krijgen. Mits ze niet zelf hun asielprocedure hebben vertraagd. Door dit wetsvoorstel te 'versimpelen' tot een pardon, geeft Dibi partijen als het CDA een reden om tegen te stemmen, vrezen Spekman en Voordewind.

De petitie heeft al ruim 57.000 handtekeningen, waarom bent u niet blij met de aandacht?

Spekman: "Ik ben blij met aandacht voor kinderrechten, maar we willen graag een meerderheid voor ons voorstel. Dus is het zaak om het CDA te overtuigen en de SGP aan onze kant te houden. Daarbij is zorgvuldigheid en precisie nodig. Zo'n kinderpardon is grof geschut. Andere partijen vrezen bij een pardon voor een aanzuigende werking of dat mensen de illegaliteit invluchten om maar die acht jaar vol te maken. Bovendien creëert zo'n pardon bij asielzoekers en hun kinderen valse verwachtingen. Een pardon suggereert dat het om álle kinderen gaat. Dat klopt niet."

Voordewind: "Tenzij Dibi iets anders wil dan wij. Maar hij verwijst in zijn petitie naar ons wetsvoorstel en presenteert vervolgens een verkeerd beeld. We wisten dat de aanzuigende werking hét argument is om het wetsvoorstel af te schieten, dus stellen we dat je in een procedure gezeten moet hebben. Je mag niet illegaal zijn. Je mag de procedure niet systematisch hebben gefrustreerd en je moet geworteld zijn. Met andere woorden: het klopt niet dat iedereen die nu langer dan acht jaar in Nederland is, automatisch in aanmerking komt voor ons wetsvoorstel."

Dibi heeft vooraf gevraagd of jullie mee wilden doen, waarom zijn jullie daar niet op in gegaan?

Voordewind: "Dat er steun is in de samenleving, weten wel wel. Uit marktonderzoeken blijkt ook dat 70 procent voor een regeling voor asielzoekers is."

Spekman: "Het is prachtig dat mensen die petitie ondertekenen, maar daarmee heb je hier nog geen meerderheid. Ons doel is niet: weer een pardon en overgaan tot de orde van de dag. We willen kinderrechten waarborgen in wet en regelgeving. Dan heb je er wat aan voor de mensen die hier nu al zijn en de mensen die morgen de dupe worden van de overheid die niet doet wat zij moet doen."

Bent u bang dat CDA door de actie van GroenLinks afhaakt?

Spekman: "CDA was geen voorstander van een generaal pardon. Bovendien heeft een tweede pardon voor een deel van de Nederlandse bevolking negatieve associaties. Dan moet je CDA geen cadeautje geven door te zeggen dat ons voorstel een pardon is. Dan wordt die symbolische hobbel om ermee in te stemmen, groter. Als we hart hebben voor die kinderen, moeten we deze discussie uit die enorm politieke context halen - waarin links soms te naïef is en rechts overdreven stoer doet en waar uiteindelijk geen oplossing komt."

Lees verder na de advertentie

 Je moet het CDA geen cadeautje geven door het een 'pardon' te noemen  
Joël Voordewind

 Prachtig dat mensen die petitie tekenen, maar dat geeft nog geen meerderheid  
Hans Spekman

Deel dit artikel