Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Keurmerk voor goede nieuwsmedia'

Home

Nieuwsmedia moeten financieel aansprakelijk worden gesteld voor de schade die slechte berichtgeving veroorzaakt en ook moet er een onafhankelijk keurmerk komen voor media die goede kwaliteit leveren. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim 3000 Nederlanders, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders onafhankelijkheid van de nieuwsmedia en hoor- en wederhoor het belangrijkste vinden. 'De helft van de ondervraagden wil die kwaliteit graag gewaarborgd zien in bijvoorbeeld een keurmerk', aldus universitair docent Richard van der Wurff van de UvA. 'Omdat journalistiek een vrij beroep is, is dat uiteraard lastig te realiseren. Maar ik vind niet dat de media weg moeten lopen van deze duidelijke wens van de Nederlandse bevolking.'

Ruim 60 procent van de respondenten vindt dat journalisten verplicht een opleiding journalistiek moeten hebben gevolgd en 65 procent meent dat een journalist niet meer in de media mag werken als hij of zij de journalistieke regels heeft overtreden.

Over het algemeen is de Nederlandse bevolking wel tevreden over de nieuwsmedia en de manier waarop ze geïnformeerd worden over de samenleving. Als cijfer wordt gemiddeld een 7,0 gegeven. 'Dat is bemoedigend. In veel landen om ons heen en bijvoorbeeld de Verenigde Staten, is dat veel lager.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie