Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kerk van Jezus' is werelderfgoed

Home

Robin de Wever

De Geboortekerk in Bethlehem © EPA

Ze ligt 'in het geografische hart van het christendom' en trekt jaarlijks massa's toeristen, maar mocht zich geen werelderfgoed noemen. Nu zet de Unesco de Geboortekerk in Bethlehem alsnog op de lijst.

Het besluit viel vrijdagmiddag tijdens een Unesco-vergadering in Sint Petersburg. Tijdens een geheime stemming bleek dat de bezwaren van Israël op te weinig steun konden rekenen. 13 lidstaten stemden vóór, 6 tegen erkenning.

De veertienhonderd jaar oude Geboortekerk, gelegen in een van de door Israël bezette gebieden, is met jaarlijks twee miljoen toeristen een van de populairste toeristische attracties van de regio. Een ster op de grond duidt naar verluidt de exacte plaats aan waar Jezus ooit werd geboren.

Minimaal budget
Steun van Unesco is meer dan slechts een flatterende erkenning: het dak van de kerk is rot en de wanden zijn aangetast door vocht. Het budget om het historische gebouw op te knappen is minimaal, omdat de meeste toeristen reizen via Israëlische organisaties en na het bezoek aan de kerk vrijwel direct weer in de tourbus stappen.

Middenstanders en overheden profiteren nauwelijks van het toerisme. De meeste winkels in de bedevaartsstraten rond de kerk zijn zelfs gesloten, zo constateerde Al Jazeera tijdens een recent bezoek. Nu Unesco de kerk en de omliggende straten op haar lijst zet, kan het opknapwerk à 2,3 miljoen euro worden betaald uit internationale cultuurfondsen.

Op het eerste gezicht voldeed de Geboortekerk al jaren aan de belangrijkste eisen die aan werelderfgoed worden gesteld: ze is van groot historisch en cultureel belang en is onvervangbaar. Toch kreeg de Palestijnse Autoriteit de erfgoedstatus vandaag tijdens een Unesco-vergadering in St. Petersburg bepaald niet cadeau.

Politiek bijzonder gevoelig
In VN-kringen wordt erkenning van de kerk min of meer gelijkgeschakeld met de erkenning van de Palestijnse Autoriteit - een bijzonder gevoelige politieke kwestie. Met name voor Israël en de Verenigde Staten is de recente erkenning van de staat Palestina een doorn in het oog.

Een Unesco-commissie oordeelde onlangs dat de aftakeling van de kerk nog geen alarmerend niveau heeft bereikt. Ze is niet zwaar beschadigd en staat ook niet onder directe dreiging. Dat oordeel leek een politiek geurtje te hebben. Als bescherming van de kerk niet als acute noodzaak werd beschouwd, was het dossier op de stapel met reguliere aanvragen beland. Dat was op zijn vroegst in 2014 behandeld.

Volgens buitenlandminister Yigal Palmor van Israël is de aanvraag vooral ingediend om Israël dwars te zitten. 'We hebben geen enkel bezwaar tegen erkenning van de Geboortekerk', vertelde hij gisteren aan Reuters. 'De Palestijnen willen tegen iedere prijs conflict uitlokken.'

Vijftien lokale organisaties wezen Unesco er deze week in een open brief op dat 'de internationale gemeenschap juridische en morele verantwoordelijkheid om de locatie na 45 jaar van bezetting te erkennen'. 'Dit is het moment.'

Lees verder na de advertentie

 
Deze aanvraag is vooral ingediend om Israël dwars te zitten. De Palestijnen willen tegen iedere prijs conflict uitlokken.
Buitenlandminister Yigal Palmor van Israël

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie