Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kerk heeft weinig oog voor huiselijk geweld'

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Kerken zouden er goed aan doen een protocol op te stellen voor het omgaan met huiselijk geweld.

Tot die conclusie kwamen de deelnemers aan een themadag over huiselijk geweld afgelopen zaterdag in Oosterbeek. Zij zien voor ambtsdragers en pastoraal werkers een belangrijke rol weggelegd in het signaleren van huiselijk geweld.

Een aantal regionale dienstencentra van de Protestantse Kerk in Nederland heeft al een 'steun- en adviespunt' huiselijk geweld en de stichting Eleos voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg heeft een telefonisch spreekuur voor ambtsdragers. Die zouden bij 'geweld achter de voordeur' kunnen bemiddelen of aandringen op professionele hulp.

Huiselijk geweld komt óók in christelijke gezinnen voor, stelden de sprekers in Oosterbeek. Als mogelijke oorzaak noemden zij de positie van de vrouw in bepaalde bevindelijke kringen.

“Je moet je afvragen of een teruggetrokken rol van een vrouw zelfgekozen is, of opgelegd door de traditie“, stelde een medewerkster van stichting Eleos. “In de hulpverlening worden zware gereformeerden en moslims soms op een hoop gegooid: gesloten groepen en niet bang om een klap uit te delen.“

De kerk moet zich expliciet uitspreken tegen geweld meende een andere spreker. “Zwijgen wekt de indruk dat geweld geoorloofd is.“

Deel dit artikel