Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Keerpunt': 4 miljoen textielarbeiders beschermd door overeenkomst

Home

Redactie

Textielarbeiders in Bangladesh © AFP

Drie weken na het instorten van een textielfabriek in Bangladesh, waarbij meer dan 1100 doden vielen, is donderdag een overeenkomst van kracht geworden voor de bescherming van de circa vier miljoen textielarbeiders.

Zeker 31 toonaangevende bedrijven uit de textielbranche en talrijke kleinere betrokken ondernemingen hebben het zogeheten Bangladesh Fire and Building Safety Agreement getekend. Daarmee committeren de merken zich aan onafhankelijke veiligheidsinspecties.

In de overeenkomst nemen vakbonden een centrale rol in. Arbeiders hebben vanaf nu het recht om gevaarlijk werk te weigeren.

Onder de uitvoerders van de nieuwe overeenkomst zitten kledinggiganten als Abercrombie & Fitch, Benetton, C&A, H&M, Primark en Zara.

Historische verandering
De internationale unie van vakbonden, UNI Global Union, noemde het van kracht worden van de overeenkomst donderdag 'een keerpunt'.

Ook Schone Kleren Campagne, een in Amsterdam gevestigde organisatie die zich al jaren inzet om de veiligheidssituatie in de Bengaalse kledingindustrie te verbeteren, is opgelucht. 'Dat zoveel merken dit bindende veiligheidsakkoord hebben getekend, betekent een historische verandering voor de Bengaalse kledingindustrie', zegt coördinator Niki Janssen. 'Arbeiders zullen niet meer voor hun leven hoeven te vrezen als zij naar hun werk gaan.'

'De bedrijven die nu hebben getekend verdienen applaus', vult Jyrki Raina, voorzitter van de IndustriALL Global Union, aan. 'H&M liet het goede voorbeeld zien door als eerste deze week te tekenen. We gooien de deur niet dicht voor andere merken die het akkoord willen ondertekenen, maar we gaan nu wel door met de implementatie. De merken die zich later aansluiten zijn niet in de positie om eerder genomen beslissingen te beïnvloeden.'

Voorzitter
Bangladesh telt zeker 4500 textielfabrieken waar 4 miljoen arbeiders werken, vaak voor het schamele loon van 23 euro per maand. Het lagelonenland is na China de grootste kledingexporteur. 80 procent van de ruim 18 miljard euro die Bangladesh jaarlijks aan de export verdient, is afkomstig uit de kledingindustrie.

De onveilige werkomstandigheden in het arme Bangladesh hebben de laatste tijd tot ver over de grenzen tot afschuw geleid. Nederland wordt samen met Bangladesh voorzitter van een groep van landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties die de misstanden gaat bestrijden, liet een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) donderdag weten.

Deel dit artikel