Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Karate Bob' wordt uitgezet

Home

door Adri Vermaat

Slobodan Mitric (58), oud-agent van de geheime dienst van het voormalige Joegoslavië en bekend als Karate Bob, wordt na 33 jaar Nederland uitgezet.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van justitie weigert Mitric' status van 'ongewenst vreemdeling' op te heffen.

Tegelijkertijd is hem meegedeeld dat hij Nederland moet verlaten en dat uit een ambtsbericht van 2003 blijkt dat hij geen gevaar loopt als hij zich in Servië vestigt.

Mitric' raadsman H. Sarolea zal een kort geding tegen de staat aanspannen om de uitzetting, uiterlijk 26 april, te voorkomen. Mitric wilde met het verzoek zijn huidige status op te heffen juist bereiken dat hij in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.

Van 1992 tot januari dit jaar leefde hij met zijn echtgenote Iris van de 'alleenstaande'-uitkering die zij kreeg. Na haar overlijden, op 10 januari, is de uitkering gestopt. Sarolea: “Als ongewenst vreemdeling mag Mitric niet werken én heeft hij geen recht op bijstand. Dat de IND zijn verzoek hem niet langer als ongewenst te verklaren aangrijpt om hem de wacht aan te zeggen, is tekenend voor de mentaliteit van het ministerie.“

Mitric deserteerde in 1973 door een liquidatie in Brussel niet uit te voeren. Hij vluchtte naar Amsterdam waar hij op eerste kerstdag drie landgenoten doodde. De drie hadden vrijwel zeker van 'Belgrado' opdracht om deserteur Mitric te doden. Vijf jaar later werd de vanwege de moorden veroordeelde Mitric tot ongewenst vreemdeling verklaard.

Pogingen van de Nederlandse staat om hem uit te zetten naar voormalig Joegoslavië, mislukten naderhand. De rechter oordeelde dat uitzetting onrechtmatig was, aangezien Mitric in Belgrado vanwege zijn desertie de doodstraf zou wachten.

Sarolea: “De staat meent dat de kans hierop na het tijdperk Milosevic nihil is. Maar haat verjaart niet en die uitspraak staat nog steeds“.

Deel dit artikel