Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Kan ik de kraamhulp vragen haar hoofddoek af te doen?’

Home

Beatrijs Ritsema

Beatrijs Ritsema © Maartje Geels

Beste Beatrijs, Gisteren is mijn vrouw bevallen van onze dochter. Alles gaat goed en we zijn in de wolken. Vanmorgen kwam de kraamhulp. Ik schrok even toen ik zag dat zij een hoofddoek droeg. 

Wat mij betreft is de islamitische hoofddoek geen neutraal onderdeel van de garderobe, maar een symbool van sekse-ongelijkheid. Ik wil mijn dochter opvoeden met een vrije geest, in het besef dat man en vrouw volstrekt gelijkwaardig zijn en dat vrouwen zich in hun uiterlijk niet hoeven aan te passen aan mannen. 

Lees verder na de advertentie
Ik vind het geen fijn idee dat mijn dochter wordt geconfronteerd met zulke onprettige symbolen

De kraamhulp functioneert prima, maar ik vind het geen fijn idee dat mijn dochter al in de eerste dagen van haar leven wordt geconfronteerd met zulke onprettige symbolen. Tenslotte hang ik ook geen seksistische poster boven haar wiegje. Kan ik de kraamhulp vragen haar hoofddoek af te doen of kan ik het bureau vragen iemand anders te sturen? Ik wil niet dat men denkt dat ik een racist ben.

Bezwaar tegen hoofddoek

Tekst loopt door onder afbeelding. 

© Thinkstock

Beste Bezwaar tegen hoofddoek,

Zou u een kraamhulp met een neuspiercing verzoeken om zonder piercing aan te treden? Beleefdheid zou u daarvan weerhouden. Net zo min kunt u uw kraamhulp vragen om haar hoofddoek af te doen. Dat zou hetzelfde zijn als een non die op bezoek is vragen om haar sluier voor de gelegenheid af te leggen. De hoofddoek is een religieus symbool van dezelfde orde als een kruisje om de hals voor christenen of een tulband voor sikhs. 

Het gaat hier niet over gezicht bedekkende boerka’s of sluiers met alleen een spleetje voor de ogen (daar zou u nee tegen kunnen zeggen), maar over hoofddoeken, waar het straatbeeld vol mee zit. In tal van bedrijven en overheidsdiensten werken gehoofddoekte medewerkers. Er zijn in de supermarkt onderhand meer caissières mét dan zonder hoofddoek. Ook als uw kind op zeker moment naar de crèche gaat, loopt ze een grote kans op een leidster met een hoofddoek. 

Doktersassistenten, verplegend en onderwijzend personeel - ze zitten overal. Het is nu eenmaal een gewild accessoire in moslimkringen. Met geen mogelijkheid kunt u uw kind deze aanblik besparen. Ik raad u aan om eraan te wennen. Over uw pasgeboren dochter (gefeliciteerd trouwens) hoeft u zich geen zorgen te maken. Zij hecht vooralsnog geen betekenis aan een hoofddoek, ze wordt er niet door ontriefd, ze neemt het ding als zodanig niet eens waar.

Deel dit artikel

Ik vind het geen fijn idee dat mijn dochter wordt geconfronteerd met zulke onprettige symbolen