Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kalfs- en rundvlees goed doorbakken'

Home

Redactie

'Goed je lapje vlees doorbakken' © anp

De commotie rond de besmetting van kalfs- en rundvlees met de gevaarlijke ESBL-bacterie, die vooral bekend is van kipfilet verleidde minister Schippers tot het geven van kooktips.

In een reactie aan de NOS  laat minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten dat de overheid bezig is om het gebruik van antibiotica in de veehouderij flink terug te brengen. 

Het is een bekend probleem dat de ESBL-bacterie resistent is voor antibiotica. Haar advies is dat consumenten hun stukje kalfs- en rundvlees net zo zorgvuldig moeten bereiden als kipfilet: "handen wassen en geen groente snijden op dezelfde plank als waar je vlees op is gesneden. En goed doorbakken".

Biologisch vlees niet beter dan 'gewoon' vlees
Uit onderzoek naar vlees bij slagers en supermarkten van de Consumentenbond in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees besmet is met de ESBL-bacterie. Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie werd bij scharrelvlees en biologisch vlees niet minder vaak gevonden dan bij 'gewoon' vlees. "De besmetting is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees", aldus directeur Bart Combée van de bond. Vorig jaar bleek al dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet was met ESBL.

Antibiotica slaan niet meer aan
Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent). "Het vlees hoeft ook niet uit de schappen gehaald te worden", meldde een woordvoerster vrijdag. De bacterie maakt mensen niet meteen ziek, maar zorgt ervoor dat antibiotica niet meer aanslaan. "Een blaasontsteking bijvoorbeeld is dan niet meer te behandelen met een antibioticakuur en de patiënt belandt aan een infuus in het ziekenhuis." "Bij een biefstuk zit de bacterie aan de buitenkant, maar bij gemalen vlees zoals gehakt of worst zit de bacterie door het vlees heen", legt ze uit.

D66 in de Tweede Kamer wil tekst en uitleg van het kabinet. "Het moet nu eens precies aangeven hoe de vork in de steel zit met antibiotica in de veeteelt", aldus Kamerlid Gerard Schouw. "Eerst was kip ernstig besmet, nu vlees, terwijl de staatssecretaris de loftrompet blaast over het verminderen van antibioticagebruik bij dieren."

Deel dit artikel