Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kale koningin heeft de oren van mijn moeder'

Home

BIJDRAGEN: NANCY POOLMANS

De afgelopen week hebben Amsterdammers zich kunnen vergapen aan posters met daarop een kale koningin Beatrix. In andere steden is de afbeelding op gratis kaartjes te zien.

Het portret, een acrylverf schilderij genaamd 'Bella', is bedoeld als aankondiging van de tentoonstelling 'Babyboom' in de Beurs van Berlage. “Ik wil de aandacht trekken van iedereen die langskomt”, zegt schilder Miguel Segall. “Het is mijn eerste eenmans-expositie en dan wil ik natuurlijk wel dat mensen komen kijken. Op deze manier denk ik wel dat het lukt.”

In de Beurs hangen 23 schilderijen, waaronder twaalf portretten van kale mensen als Katja Schuurman, Leontien Ruiters en Mike Tyson. Ze zijn allemaal op een soortgelijke manier geschilderd: een combinatie van hard en zacht. “Het hoofd van de koningin is hard blauw. Terwijl de belijning ervan juist babyachtig aandoet. En dat is dan weer zacht.”

Segall maakte de portretten in de vijf jaar dat hij op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zat. In eerste instantie schilderde hij zichzelf en mensen om zich heen kaal. Toen dat hem verveelde, besloot hij eens een bekend persoon te nemen. “Waarom dan niet de bekendste persoon?”, zegt de Amsterdammer.

Hij benadrukt dat het schilderij geen persoonlijke aanval is op de koningin. “Eigenlijk is het Beatrix niet. Zij was wel het uitgangspunt, maar ik heb er andere elementen aan toegevoegd. Zo heeft zij de oren van mijn moeder. Ik kon namelijk geen plaatjes vinden waarop de oren van Hare Majesteit te zien waren. Toen heb ik mijn moeder maar genomen. Zij is het dichtstbijzijnde voorbeeld en bovendien kon zij meteen poseren. Ik hoop niet dat koningin Beatrix het als een aanval ziet, maar dat ze er blij mee is. Het is nooit mijn bedoeling geweest haar belachelijk te maken.”

Of de Rijksvoorlichtingsdienst daar ook zo over denkt, moet nog blijken. De dienst beraadt zich nog over de kaarten en affiches.

Deel dit artikel