Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kabinet straft mensen omdat ze geen werk hebben'

Home

Karen Zandbergen

Rinda den Besten (links): 'We zijn ons een hoedje geschrokken van grote aantallen'

INTERVIEW | Niet 18.000 gezinnen worden volgend jaar de dupe van de nieuwe bijstandsplannen van het kabinet. Volgens de Utrechtse wethouder Rinda den Besten (PvdA) blijkt uit eerste berekeningen in Amsterdam, Utrecht en Tilburg dat drie tot vier keer zoveel huishoudens worden gekort. "We zijn ons een hoedje geschrokken van de aantallen."

Gemeenten maken zich grote zorgen over alle plannen die het kabinet met de bijstand heeft. In 2013 worden gemeenten ook verantwoordelijk voor gedeeltelijk arbeidsgehandicapten, volgend jaar tellen alle inkomens in een huishouden mee om te bepalen of er nog recht is op een uitkering. Den Besten hoopt dat de Eerste Kamer morgen nog een stokje steekt voor de korting die gezinnen waar meerdere mensen een uitkering krijgen, te wachten staat.

Haar gaan twee groepen aan het hart. "Jongeren die een baantje hebben en die bij een ouder met een uitkering wonen. Dat gaat meestal om eenoudergezinnen. En werkende ouders met een volwassen kind dat geen werk heeft." Het CDA bepleit vandaag bij het kabinet dat er voor de eerste groep iets wordt geregeld. Tot vreugde van Den Besten, al had zij liever een alternatief gezien waarin bijstandsgezinnen toch nog een vergoeding krijgen voor de noodzakelijke kosten die inwonende meerderjarigen maken. Daar willen regeringspartijen, PVV en SGP niet aan.

Luie donders

Het kabinet doet volgens Den Besten alsof het om enkel luie donders gaat. "Er is een groep die niet wil werken. Die moeten we ook echt achter de broek zitten. Maar nu straft het kabinet mensen voor het feit dat ze geen werk hebben. Terwijl de jeugdwerkloosheid oploopt."

In haar eigen woon- en werkplaats kent Den Besten gezinnen waar de maatregel om het aantal uitkeringen in een huishouden drastisch te beperken, forse effecten heeft. Ze vreest voor gezinnen waar mensen voor elkaar zorgen zonder dat ze veel professionele hulp krijgen. "Zo ken ik een moeder die met haar zoon van 31 samenwoont. Hij is autistisch, zij leeft van een klein inkomen. Als hij zijn uitkering kwijtraakt, komen ze in de problemen."

Ze vreest dat er meer fraude komt - mensen die op papier ergens anders gaan wonen - en een toename van zwartwerken.

Bijzondere bijstand
Mensen die echt in de problemen komen, kunnen toch naar de gemeente stappen voor bijzondere bijstand? Volgens Den Besten ook geen ideaal scenario. Los nog van de bezuinigingen die gemeenten zelf voor de kiezen krijgen. "Mensen moeten dan met al hun rekeningen naar de balie komen. Terwijl er al zoveel schaamte is. Niemand gaat in zijn eigen wijk naar de voedselbank. Het zijn ook nog eens ontzettend ingewikkelde processen die gemeenten heel veel tijd en werk kosten."

Vindt de wethouder het dan ook niet ongewenst dat een bijstandsgezin in sommige gevallen meer binnenkrijgt dan een gezin waar één iemand werkt? "Zeker. Maar dat zijn echt uitzonderingen. Niemand is voor de lol afhankelijk van uitkeringen. De manier waarop er over bijstandsgerechtigden wordt gepraat is: jullie doen er niet toe. Dat vind ik heel erg."

Deel dit artikel