Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Jonge Den Uyl had rechts-nationalistische sympathieën’

Home

AMSTERDAM (ANP) - Oud-premier Joop den Uyl had als scholier een periode behoorlijk rechts-nationalistische sympathieën. Dat stelt zijn biografe Anet Bleich deze week in een interview met het weekblad Vrij Nederland. Bleich promoveert donderdag op haar biografie Joop den Uyl 1919-1987 dromer en doordouwer.

De sympathieën kwamen tot uitdrukking in opstellen die hij voor school schreef. Zo sprak Den Uyl van een „herboren, zelfbewust volk” dat in „eensgezindheid om den Führer (was) geschaard”. Daarentegen wees hij ook op de aanwezigheid van rassenleer en jodenvervolging in het toenmalige Duitsland.

In 1939 volgde Den Uyl enkele maanden een cursus in de Duitse stad Kiel. Hij keerde kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog terug van een „interessante en gelukkige tijd”. Toen waren echter wel al de Neurenbergse rassenwetten van kracht en had de Kristallnacht al plaatsgevonden.

Voor zover Bleich weet heeft Den Uyl nooit over die periode gesproken. De biografe denkt dat de oud-premier zich kapot schaamde. Ze spreekt van een „lichte politieke jeugdzonde”. „In zekere zin begrijpelijk ook, vanuit dat bekrompen gereformeerde milieu waar hij uitkwam.”

Deel dit artikel