Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Jezus is wel een historische figuur'

Home

Rianne Oosterom

© Thinkstock

Het is een beroemde zin uit The Lord of the Rings: mythe is historie geworden. "Er gaat er veel aan het evangelie vooraf. Een ware vonkenregen aan mythen, verhalen en beelden. Een droomwereld. Het evangelie vertelt dat die droomwereld geschiedenis is geworden. We moeten niet terugvallen in de droomwereld van de mythe maar wakker worden in het evangelie." Dat schrijft secretaris Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op de website van de kerk.

Daarmee veroordeelt hij de stelling van predikant Edward van der Kaaij dat het evangelie zijn oorsprong vindt in oude mythes en dat Jezus niet bestaan heeft. Volgens Plaisier is Jezus Christus wel degelijk een historisch figuur en niet slechts een mythe. "Jezus Christus hing niet aan een mythisch kruis. Hij hing aan echt kruis en droeg zo de echte last van de wereld," schrijft Plaisier.  

De opvattingen van Van der Kaaij uit Nijkerk leiden tot landelijke beroering in de PKN. Hij kwam in opspraak nadat hij twee weken geleden bij een interkerkelijke dienst van de kansel werd geweerd. Dat is een zeldzame en vergaande maatregel.

Achter de schermen
De behoudende gereformeerde bond vroeg als reactie hierop in een brief aan het landelijk bestuur van de kerk 'op welke wijze de tucht gestalte krijgt als dwaalleer de fundamenten van de kerken probeert aan te tasten'. Op deze brief gaat Plaisier in zijn reactie niet in. Arjen Mensink, voorzitter van de gereformeerde bond, begrijpt dat. "Dit is iets om achter de schermen op te lossen."

Toch maakt Mensink  zich tegelijk zorgen over de 'helderheid van de leer van de kerk'. Het landelijke bestuur van de PKN is niet bevoegd te een tuchtmaatregel te nemen tegen een individuele predikant. Dat kan alleen op initiatief van de plaatselijke kerkenraad. Mensink ziet dit als een 'een zwakke plek' in de kerk. Een woordvoerder van de PKN laat desgevraagd weten dat de kerk hierover met de gereformeerde bond in gesprek gaat.

Van der Kaaij zelf vindt de reactie van Plaisier 'mooi' en 'ingetogen'. "De kerk gelooft al een jaar of negentienhonderd in een historische Jezus. Ik zou ervan schrikken als hij zomaar ter zijde zou worden geschoven."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie