Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Je trots, iets van je identiteit valt weg'

Home

Clarieke Hidden

Verscheidene profclubs in het Nederlandse voetbal dreigen onder financiële druk te bezwijken. Toch is het alweer tien jaar geleden dat voor het laatst clubs failliet gingen. Een van die clubs was FC Wageningen. Het stadion is vermolmd, maar hoe trouw bleef de supporter?

WAGENINGEN - 26 april 1992. Een groen-witte supportersstoet trekt zingend naar boven, de Wageningse Berg op. Onwetend dat dit de laatste wedstrijd van FC Wageningen zal zijn, juichen duizenden kelen vanaf de tribunes als hun club de reus NAC met 2-1 verslaat. Precies een maand en een dag later wordt de Wageningse voetbalclub failliet verklaard.

Nu zijn de trappen overwoekerd door mos en distels. Door het zware beton van de hoofdtribune steken zelfs al plukjes struik. Aan de dranghekken waait een gerafeld trainingsjasje, het stadion ligt er stil en troosteloos bij. Alleen de grasmat blaakt van gezondheid. ,,Die wordt nog elke week gemaaid door de terreinknecht'', zegt C. van de Graaf (54), supporter van het eerste uur. Van de Graaf kent het verhaal van FC Wageningen 'van haver tot gort'. Goede jaren, minder goede jaren, hoogte- en dieptepunten, hij heeft het allemaal meegemaakt. ,,Het nieuws van het faillissement kwam als een donderslag bij heldere hemel. We wisten wel dat er wat broeide, maar niet dat het zo erg was. Ik viel in een enorm gat. Denk je eens in: elke thuiswedstrijd, ik was er. Ik volgde al het nieuws. En dan opeens niets meer. Het is alsof iemand met wie je heel close bent, plotseling komt te overlijden. Een miezerig gevoel. Ja, dat is het.''

Van de Graaf en veel andere supporters zijn nog altijd boos op de gemeente Wageningen, de KNVB en de sponsors die de club voor hun gevoel keihard lieten vallen. Beleidsambtenaar sportzaken bij de gemeente Wageningen W. Straatman begrijpt deze sentimenten. ,,Het is ook vreemd dat de KNVB er niet alles aan gedaan heeft om een vooraanstaande club als Wageningen te behouden.'' Volgens hem heeft de gemeente Wageningen spijt dat ze het betaalde voetbal indertijd door de vingers heeft laten glippen. ,,Als ze toen hadden geweten wat de gevolgen waren, voor de mensen, het voetbal en de uitstraling van de stad, hadden ze het niet laten gebeuren.''.

Alles was gefocust op FC Wageningen, herinnert Straatman zich. ,,Er werd dagelijks over gesproken, kleine jongetjes wilden later allemaal bij de club spelen. Ik zal niet zeggen dat er geen leven is na FC Wageningen, maar we missen het wel. Het is je trots, iets van je identiteit dat wegvalt. Het gebeurt nog regelmatig dat mensen zich bij hun begrafenis een rondje om de Berg laten rijden.''

Voor de stadionruïne op de Wageningse Berg is nog altijd geen geschikte bestemming gevonden. Het onderwerp houdt de gemoederen de laatste weken wel weer bezig, getuige de heftige discussies op de lokale radiozender, de denktank die door de gemeente is ingesteld en de talloze belangenclubs die zich hebben opgeworpen. Hun ideeën variëren van een rustig wandelgebied tot een reusachtige apenkooi of evenementenpark. De supporters zelf dromen eigenlijk alleen maar over de terugkeer van hun club, al beseffen ze heel goed dat die droom niet uit zal komen. ,,Als de hoofdtribune maar blijft, als een monument, een herinnering aan wat er op de Berg heeft plaatsgevonden'', zeggen ze berustend.

Om dezelfde reden schreef A. Molenaar (42) samen met een andere voetballiefhebber een dik boek dat terugblikt op 38 jaar betaald voetbal in Wageningen. ,,De meeste sportieve successen werden eind jaren zestig, begin jaren zeventig geboekt. De jongens van FC Wageningen wisten niet van opgeven, er werd in die tijd vrij stevig gevoetbald. Op de Berg waren ze onverslaanbaar, was het gevoel'', aldus Molenaar. ,,En daar teert Wageningen nog steeds op.''

Juist deze zomer is er een tentoonstelling die de bewogen geschiedenis van de club laat zien. Organisatrice Gijsbers over 'Tien jaar zonder FC Wageningen': ,,Het moest op het plakboek van Pietje op de hoek lijken. Met kleine spulletjes, foto's, speldjes, vaantjes, sjaaltjes. 'Rariteiten' die supporters belangrijk vinden.'' Veel bezoekers verlaten volgens Gijsbers het stadsmuseum De Casteelse Poort geemotioneerd: ,,In het gastenboek staan dingen als: ik mis FC nog elke dag''.

Voor supporter Van de Graaf is FC Wageningen nog altijd 'de succesvolste club aller tijden, nou ja, van Gelderland dan'. ,,Welke club heeft ooit twee keer de KNVB-beker gewonnen? Juist, geen een.'' Velen mogen dan afhaken als het een tijdje wat minder goed gaat, de ware supporter blijft zelfs trouw aan een club in ruste: ,,Die stappen niet over naar andere professionele clubs in Arnhem of Nijmegen'', zegt Van de Graaf. ,,Die blijven in hun hart voor altijd een FC Wageninger.''

Deel dit artikel