Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Je kunt pas vrij zijn van lijden als je vrij bent van verlangen'

Home

Van onze redactie religie en filosofie

DE ZIN VAN: Birgit Schuurman, zangeres - 'Als je op reis bent, zie je weleens een man voor een lemen hutje zitten. Hij heeft geen draadje om zijn lijf, maar kijkt met zo'n gelukzalige glimlach. Totaal in berusting. Ik vraag me dan af hoe dat toch komt. Misschien heeft hij wel minder verlangens dan ik. Dat zou ik soms ook wel eens relaxed vinden.

Ik heb, zoals de meesten om me heen, veel wensen. Over één van mijn grote verlangens had ik anderhalf jaar geleden een gesprek met wat vrienden en familie. Ik wilde heel graag weer zingen. Dat deed ik een tijd geleden al wel, maar dan in het popcircuit. In het theater intiemere liedjes zingen lijkt me helemaal geweldig. Daar krijg je veel meer aandacht en respect voor je liedjes dan in de popwereld.

Toen ik vertelde over deze wens, luisterde ook mijn zus mee. Ze sloeg de spijker op zijn kop: waarom maakte ik niet gewoon een liedjesprogramma en noemde ik het 'Het Grote Verlangen, Birgit Schuurman zingt wat ze mooi vindt'? Dat was precies wat ik deed. 24 oktober is de première. Dan komt mijn grote verlangen dus eindelijk uit.

Maar wensen volgen elkaar vaak snel op. Daar werd ik me weer even bewust van, afgelopen januari in Yosemite National Park in de Verenigde Staten. Ik was 's avonds aan het werk en tikte op google de zoekterm 'het grote verlangen' in, ter inspiratie. Er dook er een bekende zin op. Een zin die Boeddha ooit heeft uitgesproken: 'Je kunt pas vrij zijn van lijden als je vrij bent van verlangen'. O ja, dacht ik. Ik kende de zin al wel van lang geleden. Maar deze was een beetje naar het achterhoofd verdwenen.

De zin deed me stilstaan bij het feit dat ik altijd meer wil. Ik ben nog niet terug van vakantie of ik vraag me al af wanneer ik weer wegga. Ik ben steeds bezig met 'ik wil dit, ik wil dat'. Zo breng ik ook al een maand door op Funda.nl, op zoek naar een huis met een tuin. Maar door al dat kijken op internet, zie ik ondertussen niet wat ik eigenlijk al heb. Het huis waar ik nu woon, dat ik tot mijn eigen plekje heb gemaakt, is eigenlijk helemaal te gek. En als ik straks misschien toch een huis heb met een tuin, verlang ik waarschijnlijk binnen de kortste keren weer terug naar de drukke stad.

Zo ben je dus nooit vrij, want je bent altijd aan het plannen om je verlangens te bevredigen. En tijdens al dat plannen gaat je leven aan je voorbij. Ik zie het voor me als iemand die achter een grote knipselmap zit. Een knipselmap vol met plaatsen waar hij nog naartoe wil. De map puilt uit, maar ondertussen zit hij nog steeds op zijn stoel.

De laatste tijd denk ik veel na over die zin van Boeddha. Als ik weer eens een eind wegplan over reizen, eten en spullen voor mijn kind, sta ik even stil bij hoe leuk mijn zoontje aan het spelen is en hoe de zon schijnt. Ik wil dan bewuster leven, blij zijn met wat ik heb.

Maar de zin volledig toepassen in mijn leven gaat me te ver. Ik vraag me ook af of ik zonder verlangen nog wel creëer. Kijk naar de voorstelling 'Het Grote Verlangen'. Mijn wensen zetten mij aan tot mijn werk. Bovendien moet je toch je huur en je eten kunnen betalen.

Boeddha bedoelde denk ik wel dat je zijn zin helemaal moest toepassen. Dat je echt berust en dat alles wat op je pad komt mooi is. Hoe hij dan toch vooruit wilde komen, weet ik niet. Ik vraag me überhaupt af of hij wel vooruit wilde komen en niet gewoon wilde 'zijn'. Ik weet niet hoe praktisch Boeddha precies was.

Zijn zin maakt me in elk geval meer bewust van wat ik heb. Als ik de zin opwerp bij vrienden of familie levert dit bovendien heel mooie gesprekken op. Toch kan ik me er niet continu bewust van zijn. Daar heb ik het veel te druk voor. Met mijn man open ik nu een expositie van onze online galerie. Daar moet ontzettend veel voor gebeuren. Momenteel voel ik me dus niet echt vrij van een lichtelijk lijden."

Birgit
Birgit Schuurman is zangeres en actrice. Haar voorstelling 'Het grote verlangen' gaat 24 oktober in première in de Kleine Komedie in Amsterdam. Tot 30 mei speelt ze in de voorstelling 'High Heels in Concert' in verschillende Nederlandse theaters. Haar online kunst galerie www.printsandtherevolution.nl is tot 22 mei te zien op Rokin 75 te Amsterdam.

De zin van
In de zin van kiezen bekende en minder bekende Nederlanders hun persoonlijke motto, leefregel of ultiem inspirerende zin.

Deel dit artikel