Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Israëlisch etiket misleidt klant'

Home

Sander Becker

Joodse kolonisten zingen en dansen op Palestijns grondgebied, bij de stad Yatta op de Westoever, nadat ze Palestijnse boeren hebben verjaagd, eind 2010. © EPA

'Dadels uit Israël', stond er op de verpakking van Albert Heijn. Maar klopte dat wel? Willemijn Leenhouts van hulporganisatie Cordaid ontdekte dat de dadels afkomstig waren uit een illegale nederzetting op de bezette Westoever. Nederlandse consumenten zijn dus misleid. Zonder het te weten hebben ze de kas van Israëlische kolonisten gespekt.

In een reactie laat Albert Heijn weten dat de supermarkt net deze maand is overgestapt op echte Israëlische dadels. Van misleiding was volgens een woordvoerster nooit sprake. "Consumenten die willen weten of een product uit een nederzetting komt, kunnen bij ons het adres van de teler opvragen."

Dode Zee-extract
Maar het probleem blijft bestaan, waarschuwt Leenhouts. Want welke dadels liggen er volgende maand in de schappen? En kan de consument het label 'herkomst Israël' überhaupt nog serieus nemen? In elk geval niet bij cosmetica van het merk Ahava. De 'Israëlische' smeersels met Dode Zee-extract worden bereid in een Israëlische nederzetting op Palestijns gebied. Deze voorbeelden vormen slechts het topje van de ijsberg. Dit blijkt uit een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd door 22 internationale hulporganisaties, waaronder Cordaid, IKV Pax Christi en Icco. Conclusie: Europese consumenten worden dom gehouden over dadels, citrusvruchten, kruiden, plastics, textiel en speelgoed uit illegale nederzettingen. Alleen Groot-Brittannië en Denemarken hebben sinds kort een wet die duidelijkheid verschaft.

De organisaties pleiten voor eerlijker etikettering. Ze vinden ook dat de EU handel met de kolonies moet ontmoedigen of zelfs verbieden. Voormalig EU-commissaris van buitenlandse betrekkingen Hans van den Broek sluit zich daarbij aan, schrijft hij in een voorwoord. Niet alleen om 'het nederzettingenbeleid te stoppen', maar ook om 'de geloofwaardigheid van het Europese standpunt te herstellen'.

De EU zit in een spagaat: ze keurt de nederzettingen af, maar staat handel toe. Zo verdienen kolonisten elk jaar 230 miljoen euro aan de export naar Europese landen. Dat is vijftien keer zoveel als de Palestijnen, die met export naar Europa slechts 15 miljoen binnenhalen. Dit verschil zou deels te wijten zijn aan het feit dat Israël de economie van de Palestijnen onderdrukt, terwijl het die van de kolonisten stimuleert.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie