Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Islamisten Mali taaier dan Fransen dachten'

Home

Redactie

Franse troepen bij Markala ten nooorden van Bamako © epa

De islamistische rebellen in Mali zijn beter getraind en bewapend dan de Fransen hadden gedacht voor ze begonnen met een militaire actie in het Afrikaanse land. Dat hebben Franse en andere VN-diplomaten anoniem gezegd tegen het Britse persbureau Reuters.

Het vechten zou daardoor wel eens bloediger kunnen worden dan van tevoren was gedacht. Hierdoor zullen andere westerse landen huiverig zijn om de Fransen te ondersteunen. De Fransen hopen toch dat ze hun bondgenoten achter zich krijgen, zeggen de diplomaten.

'Onze vijanden zijn goed bewapend, goed uitgerust, goed getraind en vastberaden', zei een vooraanstaande Franse diplomaat. Volgens hem kwamen de Franse militairen voor 'de eerste verrassing' te staan toen bleek dat sommige strijders zich niet zonder slag of stoot terugtrokken.

Westerse landen vrezen dat het islamisme in Mali zich verspreid over de regio. De Europese Unie stuurt uiterlijk volgende maand, eerder dan het plan was, zo'n 200 Europese militairen naar het Afrikaanse land om het regeringsleger te trainen. Dat strijdt tegen radicaalislamitische rebellen die vorig jaar het noorden van Mali onder de voet liepen.

Deel dit artikel