Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Islam maakt fokmachine van man’

Home

Petra Sjouwerman en Antoine Verbij

De ’Zentralrat der Ex-Muslime’ maakte op 28 februari van dit jaar in Berlijn haar oprichting bekend. De humanistische Giordano Bruno Stichting verzorgde de pr-campagne. Overal verscheen het affiche met de portretten van ex-moslims onder de leus: ’Wir haben abgeschworen!’ – een kopie van de cover van het weekblad Stern waarop vrouwen in de jaren zeventig voor abortus pleitten: ’Wir haben abgetrieben!’

De Duitse Zentralrat der Ex-Muslime bestaat voornamelijk uit de publieke optredens van twee woordvoerders: voorzitter Mina Ahadi en vice-voorzitter Arzu Toker. Hun vaak emotionele en radicale toon weerhoudt veel geseculariseerde moslims uit politiek en wetenschap ervan zich bij de organisatie aan te sluiten. De organisatie als zodanig bestaat uit weinig meer dan een onregelmatig bijgehouden website en een bankrekening die voor giften openstaat.

Op de geruchtmakende persconferentie bij de oprichting maakten Ahadi en Toker duidelijk dat het hun vooral om twee dingen gaat: de ontmaskering van de islam als een onmenselijke religie en de strijd tegen islamitische organisaties in Duitsland. „Als islamitische organisaties het hier voor het zeggen krijgen, word ik gestenigd”, verklaarde Ahadi, die in Iran tegen hoofddoek en steniging streed en na de politieke moord op haar man het land ontvluchtte.

De Turkse Arzu Toker, publiciste en vertaalster, neemt de fundamentele kritiek op de religie voor haar rekening. Ze acht de islam in strijd met de Duitse grondwet. De godsdienst is volgens haar niet alleen vrouwvijandig maar ook manvijandig: „Mannen worden gedegradeerd tot fokmachines”. Ze waarschuwde dat in veel Nederlandse steden vrouwencentra en kinderopvang in handen zijn van islamitische fundamentalisten.

Ahadi, die vandaag in Den Haag de Europese Verklaring van Tolerantie zal mede-ondertekenen, is ook betrokken bij het comité voor ex-moslims in Zweden. Volgens haar telt dat comité meer dan 150 leden. Maar de contactpersoon van het Zweedse comité, Peyman Bakhshaiesh, weet niet hoeveel leden er zijn. „Er zijn geen contacten met Nederland”, zo verzekert hij.

Het Zweedse comité is het enige in de Scandinavische landen. Van Deense, Finse of Noorse ex-moslimcomités is geen sprake. De Zweedse vereniging heeft wél drie vertegenwoordigers voor deze drie landen. De vertegenwoordiger voor Denemarken, Murad Shekhi is meteen het enige lid in Denemarken. Hij komt vandaag niet naar Den Haag.

Het Zweedse comité organiseert binnenkort in Stockholm haar eerste seminar onder de titel ‘Tegen de politieke islam en voor een seculaire samenleving’. Een van de aangekondigde sprekers is de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, die in augustus een omstreden tekening maakte van de profeet Mohammed met een hondenlichaam.

Volgens Ahadi wordt in landen als Duitsland en Nederland de invloed van islamitische organisaties systematisch onderschat. Een moord als die op Theo van Gogh had net zo goed in Duitsland kunnen gebeuren, zei ze een maand geleden in Die Welt am Sonntag. Ze betuigde toen ook haar solidariteit met Ehsan Jami.

Deel dit artikel