Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Isaac niet heel gevaarlijk voor New Orleans'

Home

© AFP

'Het zal niet heel gevaarlijk worden.' Volgens Mathijs van Ledden, waterbouwkundig ingenieur bij advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, hoeft New Orleans zich geen grote zorgen te maken over de naderende tropische storm Isaac.

Van Ledden hielp de afgelopen jaren bij het ontwikkelen van nieuwe beschermingswerken rond de Amerikaanse stad, die in 2005 deels werd verwoest door de orkaan Katrina.

Hij volgt de situatie in de staat Louisiana vanuit Nederland en had afgelopen weekend nog contact met de plaatselijke overheden, zoals het US Army Corps of Engineers (de Amerikaanse Rijkswaterstaat). 'We zitten mee te kijken, mee te denken', vertelt hij.

De Amerikanen maken momenteel gebruik van de door Van Ledden ontwikkelde Hurricane Surge Atlas. Dat is een programma waarmee het effect van een storm kan worden geschat. Volgens de Nederlandse ingenieur is de verwachting nu dat de waterstand 3 tot 4 meter zal stijgen. Tijdens Katrina was dat 6 meter. In vergelijking met wat de regio gewend is, is Isaac dus eigenlijk 'een kleine storm'.

De plaatselijke autoriteiten hebben wel besloten om de sinds Katrina gebouwde stormvloedkeringen te sluiten. Royal HaskoningDHV adviseerde ook bij het ontwerp hiervan. Het is voor het eerst dat de keringen dichtgaan, maar dat is geen reden om zenuwachtig te worden. 'Ze moeten prima in staat zijn om de huidige waterstandverhoging aan te kunnen', zegt Van Ledden.

Hoewel Isaac niet tot grote problemen zal leiden, is Isaac volgens hem 'een goede testcase'' voor de nieuwe beschermingswerken. 'Wat ik uiteindelijk leuk vind, is dat de dingen die we hebben ontwikkeld actief gebruikt worden en echt hun waarde bewijzen.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie