Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'IS onthoofdt Amerikaanse journalist Foley'

Home

redactie

Wright in 2012 © FBI

De Islamitische Staat (IS) heeft een video vrijgegeven waarin de terreurgroep schijnbaar de Amerikaanse journalist James Wright Foley onthoofdt. De video van de extremistische groepering is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS.

Foley raakte in november 2012 vermist in Syrië. In de video bekritiseert Foley de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak. Een gemaskerde beul naast de journalist spreekt in het Engels de president Obama toe en oppert dat de agressie tegen de Islamitische Staat zal resulteren in bloedvergieten onder Amerikanen.

Nadat Foley is omgebracht, komt de man weer in beeld. Deze keer vergezeld door een Amerikaan die volgens IS Steven Joel Sotloff heet. "Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van je volgende beslissing",  dreigt hij.

James Foley verdween op 22 november 2012 in het noordwesten van Syrië. Volgens nieuwssite GlobalPost, waar Foley eerder voor werkte, werd hij door gewapende mannen gedwongen uit zijn auto te stappen toen hij op weg was naar de Syrische grens met Turkije.

De fotojournalist maakte als onafhankelijk verslaggever reportages in het Midden-Oosten. Foley was een ervaren buitenlandcorrespondent die vooral werkte in Syrië, Afghanistan en Libië. In april 2011 werd hij in Libië door regeringstroepen gevangen genomen en na 44 dagen vrijgelaten. Zijn familie heeft al die tijd gestreden voor zijn vrijlating.

Deel dit artikel