'Iran mag uranium blijven verrijken'

home

Redactie

President Ahmadinejad. © ap

Iran krijgt een compromis aangeboden in de onderhandelingen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland. Het voorstel zou Iran in staat stellen uranium te blijven verrijken, maar minder dan het islamitische land nu doet, meldt de Russische krant Kommersant op gezag van diplomatieke bronnen.

Iran zou het uranium in zijn opwerkingsfabriek in Natanz niet langer tot 20 procent mogen verrijken, maar tot slechts 3,5 tot 5 procent. Het land zou ook alle verrijkingsactiviteiten in de ondergrondse faciliteit in Fordo moeten staken en die zelfs geheel moeten sluiten.

Iran zegt de verrijkte uranium te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit, maar het kan ook worden gebruikt voor het maken van kernwapens.

Iran zegt bereid te zijn de verrijking van uranium tot 20 procent te staken als Europa garandeert dat het land kernbrandstof krijgt voor zijn reactoren. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verklaard op zijn eigen website.

'We hebben altijd gezegd dat, als de Europese landen Iran kernbrandstof geven dat tot 20 procent is opgewerkt, Iran niet meer tot dat niveau hoeft op te werken.'

De opwerking van het Iraanse uranium is het belangrijkste onderwerp tijdens gesprekken in Moskou die vandaag zijn begonnen. Aan tafel zitten naast Iran de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie