Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Inspecties moeten zich onafhankelijker opstellen'

Home

Redactie

© ANP

De verschillende inspectiediensten van de overheid moeten veel onafhankelijker en professioneler opereren. Hun kritische houding gaat al lange tijd achteruit. Dat komt onder meer doordat de inspecties de bedrijven en instellingen die zij moeten controleren, te veel als klanten zijn gaan beschouwen.

Dat stelt Ben Ale, hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding aan de TU Delft. Mede door de gebeurtenissen bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam staat de doelmatigheid van de inspecties ter discussie. Bij Odfjell zouden onder meer dertig jaar lang geen tanks zijn gecontroleerd, wat tegelijkertijd betekent dat de milieudienst Rijnmond daar al die tijd niet heeft ingegrepen.

Klant is koning
Het gebeurt geregeld dat inspectiediensten na incidenten ter discussie komen te staan. Volgens Ale komt dat omdat ze geen politieke rugdekking krijgen. Maar er zit een langere geschiedenis achter. 'Inspecties behandelen bedrijven en instellingen al sinds de jaren negentig als klanten, en aangezien de klant koning is... ', aldus Ale.

Afvinken van lijstjes
'Als je die visie maar lang genoeg vasthoudt, heb je een hele generatie inspecteurs die handelt met het idee dat je het bedrijven en instellingen niet te lastig moet maken', stelt de hoogleraar. 'Het personeel is ook niet goed meer opgeleid in het echte inspecteren. Er worden mensen aangenomen die vooral goed zijn in het afvinken van lijstjes.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie