Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ik riep 'liefde, liefde' en wierp handkusjes'

Home

INTERVIEW | MARIJE VAN BEEK

Irshad Manji is eerder bedreigd, maar nog nooit zo erg als nu

Het leek een rustige avond te worden voor de 25 mensen die woensdagavond bijeen waren in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Zij luisterden naar GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en de Canadese schrijfster Irshad Manji, beiden vrijzinnige moslims die een weerwoord willen bieden aan fundamentalisten.

Die kans kregen ze onverwacht, toen halverwege de avond twintig mannen de zaal binnenstormden, bebaard en gekleed in djellaba's en doeken. Ze bedreigden Manji met de dood, smeten eieren door de zaal en spuwden Manji in het gezicht. De mannen maakten zich bekend als de fundamentalistische moslimgroepering 'Shariah4Holland'. De Mobiele Eenheid zette ze het gebouw uit. Twee arrestaties volgden.

Irshad Manji is eerder bedreigd, maar zo erg heeft ze het nog nooit meegemaakt. Volgens de schrijfster moeten alle mannen gearresteerd worden. "Ze riepen 'takfir'. Een Arabisch executiebevel, 'iemand moet haar doden', betekent het. Maar dat wist de politie niet. Nu is alleen de man die mij bespuugde en degene die riep 'We zullen haar nek breken' gearresteerd. De politie gaat alsnog onderzoeken wat precies is gezegd. Ik wierp handkusjes naar de mannen, en riep, 'liefde, liefde, liefde'."

Wat wilde u daarmee bereiken?
"Wat zou ik anders moeten? Wegrennen, dat zou pas soft zijn. We zijn niet bang. Ik kan het niet goed uitleggen, maar Tofik Dibi en ik ervaren de bescherming van God. Als een onzichtbare knuffel. Niemand ging weg, de bezoekers vormden een soort menselijk schild."

Bent u met uw aanpak niet kansloos tegenover zulke extremisten?

"Nee. Tijdens de strijd om de burgerrechten in de Verenigde Staten zijn blanken die het opnamen voor zwarten tot bloedens toe geslagen. Die zijn toch ook niet kansloos gebleken? Met de hulp van God zullen dingen ten goede veranderen. Een nieuwe generatie moslims wil vrijheid en geloof samenbrengen."

Toch ontspoort het geloof van uw medemoslims regelmatig. Hoe kan dat?
"Dat zij de vrijheid hier zo misbruiken, is de ultieme disloyaliteit, tegenover Nederland en tegenover God. Maar ik verwijt de grote groep zogenaamde gematigden nog het meest. Zij durven zich niet uit te spreken tegen de fundamentalisten. Zielig en nutteloos zijn ze. Ook neem ik het liberalen en progressieven kwalijk dat zij, uit naam van een multiculturele samenleving, jonge meisjes aan hun lot overlaten die zich van hun familie in grote hoeveelheden stof moeten verstoppen. Daarmee verstevigen ze de conservatieve machten in de islam. Daarmee wordt het tegenovergeselde van culturele diversiteit bereikt."

Moet dit soort organisaties worden verboden?
"Geweld promoten is een probleem, dat is verboden. Fundamentalisten mogen bestaan, zolang ze anderen maar niet willen uitroeien."

Deel dit artikel