Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ik kon mijn mannelijkheid niet omarmen, zeiden ze'

Home

Interview | Marije van Beek

Anton Untiedt, die jaren in therapie was bij Different, geeft bijbelstudie aan een groep vrouwen in Gorredijk. Hij stopte met de therapie en vond steun bij online gesprekken met christelijke homo's. FOTO © SJAAK VERBOOM

Anton Untiedt (42) is opgegroeid in een orthodox-christelijke kerk in Zuid-Afrika, en kwam naar Nederland om te werken in een evangelische organisatie. Hij wendde zich acht jaar geleden tot Different.

"Als je op straat een mooie jongen ziet, richt dan je gedachten op Christus, leerden ze me bij Different. 'Nee Anton, het doet pijn, maar richt je op Hem, dat is beter'. Dat hield ik mezelf continu voor. Maar ik kon dat niet volhouden. Je bent ziek, schiet tekort, dat gaat steeds door je heen. Ik was het zo zat om daar altijd mee bezig te zijn.

De therapeuten dachten dat mijn seksualiteit voortkwam uit een slechte relatie met mijn vader. Echt goede gesprekken met mijn vader had ik nooit, dus ik ging er aanvankelijk in mee. Ik kon daardoor mijn mannelijkheid niet omarmen, meenden zij. Later dacht ik: waarom ben ik dan homo en mijn broers niet? Ik kwam tot de conclusie: dit klopt gewoon niet.

Ook zeiden de therapeuten dat alles wat ik seksueel mooi vond, zelf miste. Logischerwijze zou die gedachte dan ook moeten gelden voor mannen die op blonde vrouwen vallen. Onzin. Natuurlijk willen die geen blond haar. Het verlangen naar seks met een man werd verklaard aan de hand van een theorie over kannibalisme. Ook zij willen beter worden van de mensen die ze in zich opnemen.

Het heeft me veel gedaan. Je voelt jezelf minder dan anderen. Omdat je omgeving je seksuele voorkeur afwijst heb je een heel groot dilemma. Ik stortte me volledig op mijn werk. Uren, dagen, weekenden zat ik achter mijn computer. Maar als je elke zondag in je uppie zit, wringt het. Voor en tijdens de therapie kreeg ik suïcidale gedachten. Kort nadat ik stopte, was ik daar vanaf.

Drie jaar geleden ontdekte ik het Regenboogforum, waar christelijke homo's elkaar online spreken. Zo ben ik eruit gekomen. Ik mag er zijn. De verandering was fenomenaal toen ik uit de kast kwam. Van de slaapproblemen die ik al die jaren heb gehad is niets meer over. Nu pas krijg ik rust."

Deel dit artikel