Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Ik kan nu fulltime mijn eigen ding doen’

Home

Jolanda Breur

Weer voor een baas werken? Alleen als het écht niet anders kan. Crisis of niet, steeds meer mensen werken liever voor zichzelf.

’Ammenevernooitniet’, reageert Anouk Stofmeel (33) op de vraag of ze ooit nog voor een baas wil werken. Ze voelt zich energieker dan ooit, sinds ze zelfstandig draait. „Ik had al lang het plan om voor mezelf te beginnen. De economische crisis onderstreepte dit nog eens.” Stofmeel helpt creatieven als art directors, copywriters en vormgevers aan een baan of opdracht. Dat deed ze tot eind vorig jaar voor een bedrijf waarmee het financieel steeds slechter ging. Ze koos eieren voor haar geld en wisselde van werkgever. Bij de laatste kon ze een contractverlenging krijgen, maar inmiddels lonkte de vrijheid. „Juist tijdens een recessie is er behoefte aan mensen die het anders doen, want de wereld draait wel door”, vertelt ze. „Je moet je diensten aantrekkelijker maken. Als zzp’er ben ik flexibeler en goedkoper voor opdrachtgevers.”

Stofmeel werkte een aantal jaar in het buitenland en was gewend dingen op haar manier te doen. De werkgever waar ze onlangs vertrok, opereerde internationaal. „Wetten, regeltjes beperkten mijn vrijheid en ik had duidelijk omschreven verantwoordelijkheden. Sommigen gedijen in zo’n cultuur, ik niet.” Dus zette ze een half jaar geleden het plan voor haar onderneming op poten. „Natuurlijk is het hartstikke spannend om tijdens een crisis te starten. Zeker in deze tijd moet je gedisciplineerd zijn om de boel op de rit te krijgen, maar ik kan deze verantwoordelijkheid aan en ik geniet er vreselijk van.” Stofmeel is blij verrast over de resultaten tot nu toe. „Ik hield rekening met een slecht jaar, dat kun je verwachten bij de start van een onderneming. Nu blijkt dat ik 200 procent boven verwachting draai.”

Ook zzp’er Saskia van der Werk (33) gaat het voor de wind. Ze kapte vorige week acht klanten aan huis. En door mond tot mondreclame melden zich meer mensen bij kapsalon Haarzooi, sinds 1 september geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Van der Werk zit al zestien jaar in het vak en stapte net een jaar geleden over naar een kapsalon in woonplaats Zuidhorn, ten westen van Groningen. Zo kon ze werk en de zorg voor haar tweejarige dochter beter combineren. Haar contract werd echter om financiële redenen niet verlengd. Na een aantal sollicitaties die ’niet goed voelden’, besloot ze de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap te wagen. Ze droomde al jaren van een eigen kapperszaak.

Een aantal klanten bezoekt Van der Werk in Hoogezand, waar ze bij een kapsalon ooit in dertien jaar een grote klantenkring opbouwde. „Toentertijd vroegen ze of ik bij hen aan huis wilde komen kappen als ik voor mezelf zou beginnen. Geen probleem, ik rij overal heen. Bij afstanden boven de 15 kilometer vraag ik enkel een kleine onkostenvergoeding.”

Dat ze zelf haar tijd in kan delen, vindt Van der Werk ideaal. „Als ik ’s avonds werk, kost het me overdag minder aan opvang voor mijn dochter. Zo houd ik uiteindelijk meer inkomsten over.”

Alleen noodgedwongen kiest Van der Werk nog voor loondienst. Na zoveel jaar heb je een sterke eigen mening over het reilen en zeilen op de werkvloer, licht ze toe. De kapster was getuige van situaties waarvan ze dacht: zo zou ik het absoluut nooit doen in mijn zaak. Ze vindt dat bazen ideeën van werknemers serieus moeten nemen. Van der Werk heeft zelf geen medewerkers maar ‘sluit niets uit’.

„Met een baas moet je altijd overleggen.” Voor Myra Heerink (23) is het een belangrijke reden om nooit meer werknemer te worden. Sinds kort runt ze haar eigen dansstudio, Juicy Movements. Vooral de zumbalessen, een combinatie van fitness en dans op Latijns-Amerikaanse muziek, lopen als een trein. Voor de lessen huurt ze ruimte in zalencomplexen, voornamelijk in Gulpen. „Ik heb al contact met een makelaar voor een eigen pand.”

Heerink studeerde pedagogiek en werkte in een internaat voor moeilijk opvoedbare pubers. Maar toen de baan niet meer te combineren viel met haar danspassie zegde ze op. „Ik gaf les op dansscholen vanaf mijn veertiende en daar ging veel tijd inzitten. September vorig jaar hakte ik de knoop door en vervolgens zat ik twee maanden thuis.” Heerink kon geen werk vinden dat bij haar opleiding aansloot en vroeg zich af of het wel zo’n goed idee was geweest om haar baan op te geven. „Ik ging in een kledingzaak werken, moest toch centjes verdienen om de huur te betalen.” Uiteindelijk vond ze werk als instructeur in een fitnesscentrum. „Ik gaf er danslessen en die waren ontzettend leuk. Enthousiaste deelnemers en overvolle klasjes.” Na drie maanden zei ze opnieuw haar baan op, maar nu om helemaal voor het dansen te gaan. „Mensen waarschuwden me dat dit niet de juiste tijd was om een bedrijf te starten. Maar deze dansstudio is een droom uit mijn kinderjaren. Ik had iets voor ogen en dacht: ik geef 100 procent. Lukt het niet, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Als zelfstandige is Heerink ‘veel flexibeler’ dan in loondienst. Ze kan haar werkzaamheden indelen zoals ze wil. „En ik kan helemaal mijn eigen ding doen, fulltime.”

Dat is ook wat Anouk Stofmeel het ‘allerleukst’ vindt aan zelfstandig ondernemen. „Eigen baas zijn geeft me een waanzinnig trots en gelukkig gevoel. Wat ik nu doe is 100 procent Anouk!”

Lees verder na de advertentie
Bemiddelaar Anouk Stofmeel (Trouw)
Kapster Saskia van der Werk gaat naar haar klanten toe. (Trouw) © reyer boxemHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie