Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ik heb zelf ook vrienden die Gülen-aanhanger zijn'

Home

Niels Markus

Halil Karaaslan: 'Nederlandse media meten met twee maten'. © Phil Nijhuis

Na de couppoging in Turkije zette Halil Karaaslan een bericht op Facebook: "Laten we geen heksenjacht beginnen tegen Gülen-aanhangers. We kennen ze al jaren, ze zijn onze vrienden." Hij kreeg een reactie van een ver familielid: "Met jouw woorden laat je je ware gezicht zien, jij bent één van die mensen."

Dat zelfs familie zo reageert, tekent hoe 'geflipt' de discussie inmiddels is, zegt de leraar (27) uit Rotterdam. "Je bent voor, of tegen ons. Maar ik moet ook AKP kunnen stemmen en tegelijkertijd kritiek op leider Erdogan kunnen hebben."

Zoals de meeste Nederlandse Turken stemde Karaaslan bij de vorige verkiezingen AKP. "Geen van de andere partijen past echt bij mij: de seculieren, de ultra-nationalisten noch de HDP, die banden heeft met de Koerdische terreurbeweging PKK. Bovendien is het land nu niet minder democratisch dan in 2002, toen de AKP aan de macht kwam." Dat maakt hem nog geen Erdogan-sympathisant, zoals hij laatst op televisie werd geïntroduceerd, vindt Karaaslan. "Als ik PvdA stem, ben ik geen Samsomsympathisant."

Selectieve kritiek
De discussie is gepolariseerd, ook in de Nederlandse media, zegt Karaaslan. Hij stoort zich aan de berichtgeving. "Natuurlijk kun je kritiek hebben op Turkije. Ook voor de coup was ik kritisch over de persvrijheid, corruptie en het onderwijsbeleid onder Erdogan. Arrestanten mogen never nooit gemarteld worden. Maar ik word boos als kritiek selectief wordt."

Lees verder na de advertentie

Nederlandse media meten met twee maten, vindt hij. "Het gaat wel over Turkse kinderen op scholen in Rotterdam-Zuid of Amsterdam-West die massaal de democratie zouden afwijzen, maar er is minder aandacht voor de arbeidswet die Frankrijk ondemocratisch heeft ingevoerd. Of de noodtoestand die de overheid daar meer bevoegdheden geeft." Berichten dat in Turkije alweer 1200 onschuldige soldaten zijn vrijgelaten, dringen hier niet door. En het ging in Nederland wekenlang over de arrestatie van Ebru Umar. "Nauwelijks over de man die hier werd veroordeeld omdat hij de koning had beledigd." Turkije heeft nu eenmaal een wet die belediging van het staatshoofd strafbaar stelt, zegt Karaaslan. "Je kunt de wet wel aanvechten, maar je kunt het Turkije niet kwalijk nemen dat het zijn wetten uitvoert."

De Turkse democratie lijkt in Nederland per definitie niets voor te stellen, vindt hij. "Rutte riep na de coup op kalm te blijven. Ik was verbijsterd dat hij de coup niet afkeurde. Hoe kan hij tot kalmte manen als de democratie vergaat?"

Hoe kan Rutte tot kalmte manen als de democratie vergaat?

Woede
De woede die hij zelf voelt, ziet hij bij veel Turkse Nederlanders, ook bij zijn leerlingen op een mbo in Schiedam. Ze kunnen het alleen minder goed verwoorden. "Als een jongen zegt: 'de media maken allochtonen zwart', dan vraag ik naar zijn argumenten. Hij wijst dan op de andere behandeling die allochtonen in de media krijgen. Als atleet Churandy Martina goud wint, dan is hij een Nederlander, wordt hij gediskwalificeerd, is hij Antilliaan."

Karaaslan hoopt dat Turkse groeperingen, in Nederland en Turkije, weer in gesprek gaan. Zelf heeft hij ook vrienden die Gülen aanhangen. "We hebben een appgroep: de Fightclub. Op de schermafbeelding staan Erdogan en Gülen met bokshandschoenen tegenover elkaar. Maar de vriendschap is groter dan de ideologische verschillen."

Als Churandy Martina goud wint, dan is hij een Nederlander, wordt hij ge­dis­kwa­li­fi­ceerd, is hij Antilliaan.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Hoe kan Rutte tot kalmte manen als de democratie vergaat?

Als Churandy Martina goud wint, dan is hij een Nederlander, wordt hij ge­dis­kwa­li­fi­ceerd, is hij Antilliaan.