Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ik ben constant met hun kinderen bezig'

Home

Beatrijs Ritsema

'Drie jonge kinderen die met hun groezelige handjes de koekjes ongevraagd uit de trommel graaien.' © Thinkstock

Beste Beatrijs, We hebben een goed contact met onze buren. Aardige mensen, al hebben ze andere normen voor hygiëne en opvoeding dan wij. We komen geregeld bij elkaar over de vloer. Onze kinderen zijn de deur al uit en zij hebben drie jonge kinderen die onze meubels als speeltoestellen gebruiken en met hun groezelige handjes de koekjes ongevraagd uit de trommel graaien.

De buren vinden het wel best, zo gaat het bij hen thuis ook. Ik ben constant met die kinderen bezig ("Nee, Pietje, je weet dat je hier niet met schoenen op de bank mag lopen.") en dat vind ik vervelend. Soms krijg ik bijval van de buren, maar zij zijn erg toegeeflijk dus als Pietje het vertikt z'n schoenen uit te trekken, houdt het op voor hen.

Mijn man is het volledig met me eens, maar laat het vuile werk aan mij over. Hoe kan ik dit tactisch oplossen zonder de buren voor het hoofd te stoten? En hoe betrek ik mijn man erbij?

Beste Ongemanierde buurkinderen,

U kunt best iets kordater optreden in uw eigen huis, hoor. Kinderen vinden het helemaal niet vreemd als er bij andere mensen andere regels gelden dan bij hen thuis. Voer om te beginnen de regel in dat de kinderen hun schoenen moeten uittrekken als ze bij u op bezoek zijn.

Verder kunt u altijd ingrijpen als ze op een verkeerde manier met het meubilair omgaan. U zegt vriendelijk doch dwingend: "De bank is niet bedoeld om overheen te lopen, Jeffrey!", "Niet wippen met de stoel, Kim!" Als de kinderen niet naar u luisteren, spreekt u de vader of moeder persoonlijk aan: "Ach, Ruud (Désirée) wil je tegen Jeffrey/Kim zeggen dat hij/zij... (niet over de bank mag lopen/in de gordijnen klimmen/met de stoel wippen/van het porseleinen herderinnetje af moet blijven enzovoort)".

Als het te dol wordt, zegt u: "Jongens, waarom gaan jullie niet lekker buiten spelen?" Koekjes en snacks kunt u regelmatig aan iedereen presenteren en in de tussentijd zet u het ergens neer op een voor kinderen onbereikbare plaats. Haal ook wat speelgoed van vroeger tevoorschijn, waar de kinderen zich mee kunnen amuseren.

Als u duidelijke regels stelt, zullen de ouders meedoen met de handhaving, want normaal gesproken voegen gasten zich naar de regels van de gastvrouw/-heer. Dat uw man niet erg meedoet met de handhaving moet u maar laten zitten. Eén politieagent per stel is genoeg. Het is vooral de medewerking van de ouders die u nodig hebt.

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin en ik zijn bezig met de voorbereidingen voor ons huwelijk. Omdat wij geen traditionele bruiloft willen, overwegen wij een receptie in de vorm van een ontbijtbuffet vóór de huwelijksceremonie. Op internet is echter geen enkel voorbeeld te vinden van bruiloften met recepties vooraf. Heeft dit een reden die wij over het hoofd zien of houden veel mensen gewoon vast aan het traditionele concept?

Beste Ontbijtreceptie,

De reden dat u geen voorbeelden kon vinden van huwelijksrecepties vooraf is dat niemand daar behoefte aan heeft. Het is ook een raar concept om een receptie te houden met felicitaties, geheven glazen, feestelijke cadeau-aanbiedingen ter ere van een stel dat nog niet getrouwd is. De volgorde is nu eenmaal: eerst het jawoord uitspreken (slagen voor het eindexamen/de honderd meter horden winnen/de geboorte van een kind) en daarna pas feliciteren. Festiviteiten vinden plaats na een mijlpaal en niet daarvoor.

Een ontbijtbuffet lijkt sowieso een minder goed idee, omdat dit gasten dwingt om van tevoren in een hotel te overnachten, dan wel voor dag en dauw (of midden in de nacht) op te staan om een lange reis naar een ontbijt te ondernemen. Ik denk niet dat veel genodigden daar warm voor zullen lopen. U kunt het feest zo antitraditioneel inrichten als u wilt, zolang het maar plaatsvindt na de formaliteiten.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie