Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'I amsterdam' moet weg want de stad moet beschermd worden tegen het toerisme

Home

Hans Marijnissen

Toeristen bij het 'I amsterdam' logo, in mei 2017 aangepast voor de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United. © ANP

Wie nog een keer boven op de I wil staan of in het gat van de d wil plaatsnemen, moet snel zijn. De Amsterdamse gemeenteraad wil namelijk dat het populaire ‘I amsterdam’ uit het straatbeeld gaat verdwijnen. 

De rode lettergroepen van drie meter hoog die op wisselende locaties in het centrum te zien zijn, maar ook een vaste plek hebben op het Museumplein, hebben opeens een negatief imago, terwijl jarenlang juist het omgekeerde het geval was.

Lees verder na de advertentie

Vijftien jaar geleden verschenen ze plotseling in het straatbeeld, als vervolg op de campagne ‘Amsterdam heeft ’t’. Wát in vredesnaam, was daarna steevast de vraag. ‘I amsterdam’ was een positievere boodschap, vonden de citymarketeers. Die is persoonlijk en laat gasten zich thuisvoelen: de stad is van iederéén, dus wees welkom, kregen toeristen toen nog te horen.

I amsterdam staat voor in­di­vi­du­a­lis­me, terwijl 'wij in deze stad solidair en divers willen zijn'

Femke Roosma, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam

Individualisme

Maar inmiddels is de stemming omgeslagen, want de bewoners in het centrum vinden dat er veel te veel toeristen zijn. De stad verdient er veel geld mee, maar toeristen zijn luidruchtig, heet het, ze verstoppen de trottoirs met rolkoffertjes en ze laten afval achter. Volgens GroenLinks, die met de wens de letters uit het straatbeeld te laten verdwijnen steun lijkt te krijgen van D66, SP en PvdA, heeft Amsterdam geen baat bij citymarketing, maar moet de stad juist beschermd worden tegen verdere groei van het toerisme.

Die omslag wordt het beste verwoord door Femke Roosma, de fractievoorzitter van GroenLinks. Volgens haar staat het uitnodigende I amsterdam voor individualisme, terwijl ‘wij in deze stad solidair en divers willen zijn’. Een cultureel antropoloog mag over vijftig jaar duiden welke tijd de hoofdstad in 2018 binnenging.

Lees ook:

Vloedgolf aan toeristen in Nederland zorgt voor 'ongelooflijk veel last'

De toename is goed nieuws voor de toeristische sector, maar minder goed nieuws voor de bewoners van drukbezochte plekken, zoals het centrum van Amsterdam of het Overijsselse Giethoorn.

Deel dit artikel

I amsterdam staat voor in­di­vi­du­a­lis­me, terwijl 'wij in deze stad solidair en divers willen zijn'

Femke Roosma, fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam