Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Honderd Deuren' van Maria Stahlie krijgt Multatuliprijs

Home

AMSTERDAM (ANP) - Maria Stahlie krijgt voor haar roman 'Honderd Deuren' de Multatuliprijs 1997 voor proza, een van de achtttien kunstprijzen van de stad Amsterdam. Burgemeester Patijn reikt de onderscheiding, ter waarde van 15 000 gulden, begin november uit.

Honderd Deuren speelt zich af op een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. De 18-jarige Amsterdamse Mirjam Cieclerzky vertoeft er negen maanden met haar moeder en haar Russische stiefvader en raakt in de ban van het eiland, waar de rituelen van een oeroude levensstijl en het toerisme naast elkaar bestaan.

Volgens de commissie die de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst over de prijstoekenning adviseerde, verdient de roman grote bekendheid.

“Het is een meeslepend boek waarin Stahlie vele kwaliteiten demonstreert. In een heldere stijl creëert de schrijfster een complete wereld met tientallen personages en geschiedenissen, weeft ze tal van thema's en motieven tot een hecht geheel en observeert ze met grote kennis van zaken het leven op het eiland en de rituelen van de Grieks-orthodoxe kerk,” aldus de commissieleden.

Deel dit artikel