Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Hij wilde een tegengeluid laten horen'

Home

Kustaw Bessems en Hélène Butijn

De AIVD-werknemer die ervan wordt verdacht belangrijke informatie te hebben gelekt aan verdachten van terrorisme, stoorde zich al jaren aan de beeldvorming in Nederland over moslims.

AMSTERDAM - Eind november 2001, nauwelijks twee maanden na de aanslagen in de Verenigde Staten, plaatsen drie mannen een oproep op internet. 'De indruk is ontstaan', formuleren zij zorgvuldig, 'dat bij de berichtgeving over moslims en de islam 'niet steeds de nodige zorgvuldigheid wordt betracht'. Ook de naam van ex-AIVD'er Outman ben A. staat er.

Ze wilden met 'echt goede mensen' - juristen met islamkennis, andere experts en journalisten - intellectueel opkomen voor de islam en moslims in Nederland.

,,De media waren slecht geïnformeerd”, zegt Sjoerd Moenander, destijds secretaris van de Moslim Media Groep. ,,Er bestonden stereotiepe beelden. Wij wilden een adresboek vormen van moslims die hun standpunten goed verwoorden.”

,,De beeldvorming ging over de hoofden van moslims heen”, zegt een deelnemer. Omdat Ben A. is opgepakt, wil hij niet met zijn naam in de krant. ,,Ben A. wilde een tegengeluid laten horen. Hij was geïrriteerd en gekwetst.” Die beeldvorming ontstond ook door uitlatingen van Theo van Gogh, Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali, vonden leden van de groep. ,,Hirsi Ali en Wilders zijn nog steeds ac-tief. Ik vind dat zij niet meer actief moeten zijn. En velen met mij.” De groep, zo'n twaalf man, kwam enkele malen bijeen. Daarna verwaterde het.

Ben A. studeerde in 1996 af aan de universiteit in Nijmegen. Prof. dr. Kees Versteegh, voorzitter van de studierichting Arabisch en Islam: ,,Ik heb hem nog college gegeven. Daar heb ik geen levendige herinneringen aan.” Ben A. werd tolk bij de immigratie-en naturalisatiedienst (IND).

Ergens na september 2003 stapte hij over naar de AIVD, de algemene inlichtingen-en veiligheidsdienst. Bij de IND zei hij dat hij ging werken bij Buitenlandse Zaken. Er ging wel vaker een student van de vakgroep naar de AIVD, zegt Versteegh: ,,Die benadert dan misschien één docent. Maar omdat je daar niet met collega's over mag praten, is niet na te gaan of de AIVD iemand heeft benaderd over Ben A.”

Sinds de aanslagen in de VS heeft de AIVD dringend behoefte aan nieuwe werknemers, vooral mensen die het Arabisch machtig zijn. Ben A. zou al snel toegang krijgen tot zeer gevoelige informatie. In september dit jaar verklaarde de AIVD dat de man die staatsgeheimen lekte, daadwerkelijk betrokken was bij onderzoek naar terrorisme. Maar er zou slechts beperkte schade aan lopende onderzoeken zijn toegebracht. Na de moord op Van Gogh benadrukte de AIVD dat de man slechts 'tolk/vertaler' was.

Volgens de recherche had de AIVD-tolk een medeverdachte. Die verbleef waarschijnlijk in het huis van Mohammed B., de verdachte van de moord. Staatsgeheimen zijn bij de zogeheten Hofstadgroep terechtgekomen. Ook heeft de AIVD-medewerker gevoelige informatie gegeven aan een extremistische groep in Utrecht. De mannen die in die zaak werden gearresteerd, zijn weer vrij. Maar onder anderen de zwager van Ben A., wordt er nog wel van verdacht staatsgeheimen in handen te hebben gehad.

Kennissen zijn verbaasd over de verdenkingen. Outman ben A. had naast zijn werk als IND-tolk een reisbureau, met een kantoor in Marokko. ,,Hij was een heel gewone man”, zegt Mustapha el Mousaoui van het Marokkaanse kantoor van Chafarinas-tours. ,,Ik denk niet dat hij erg gelovig was. Hij sprak nooit over religie en ik heb hem nooit zien bidden.” Een ander: ,,Lekken? Ik geloof niet dat hij zo'n stommiteit zou begaan.” Sommigen wisten dat Ben A. AIVD'er was. ,,Eerst wist ik het niet, later hoorde ik het via via. Ik heb het hem nooit gevraagd, dat vond ik niet netjes. Maar ik vermoedde dat het kon kloppen.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel