Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Het is voorbij, Syrië is om'

Home

Iris Ludeker

Tegenstanders van het regime hebben een weg in Damascus afgesloten met brandende autobanden, om te voorkomen dat het Syrische leger de stad inneemt. © AFP

Een oorverdovende knal hoorde Susan van Mierlo om een uur of zes 's ochtends. Nog geen twintig meter van haar huis was iets ontploft, de straat was gehuld in een dikke rookwolk. Voor de 39-jarige Nederlandse het teken dat ze haar wijk in het zuidwesten van Damascus moest verlaten, vertelt ze telefonisch.

Van wie het projectiel afkomstig was - rebellen of leger - weet Van Mierlo niet. Een dag en een nacht had ze met haar gezin al middenin een oorlogssituatie gezeten, die begon na de aanslag op de defensietop die het Syrische regime woensdag hard had getroffen. "De hele tijd hoorden we schotenwisselingen, in de wijken om ons heen was het mis. Boven de stad vlogen vliegtuigen."

Verhalen
In de chaos begonnen geruchten de ronde te doen in de wijk waar Van Mierlo - sinds 1998 in Syrië - woont. "Er waren verhalen dat mensen, rebellen misschien, de woningen in onze wijk zouden binnendringen." De mannen gingen de straat op met bijlen, messen en hamers om hun huizen te verdedigen. "Mijn man was daar ook bij."

Vluchten
Gisterochtend om acht uur, het was eindelijk rustiger, vertrok Van Mierlo met haar gezin - haar Palestijnse echtgenoot, vier jonge kinderen (tussen 3 en 12) en schoonmoeder. De dag tevoren had ze al koffers gepakt met kleding, papieren en geld. "Toen we weggingen zagen we veel mensen vluchten. In ons appartementengebouw was niemand meer over."

Via een omweg wist Van Mierlo haar buurt te verlaten, langs de tanks van het overheidsleger die aan de rand stonden opgesteld. De sfeer in stad was raar, vertelt ze. "Onnatuurlijk rustig. Overal stonden wachtposten met militairen die ons controleerden." Uiteindelijk bereikten ze vrienden in een rustige wijk elders in de stad.

Voorbij
Van Mierlo had te doen met de soldaten. "Straks komen de rebellen en dan zijn ze er geweest, dacht ik." Want Van Mierlo denkt dat de opstandelingen in Syrië aan de winnende hand zijn. "Het is voorbij met de macht van het regime. Ze kunnen hun wapens inzetten, dat doen ze ook, maar het grootste deel van het land is om en dan verlies je uiteindelijk toch."

De psychologische omslag maakte ze in haar eigen (Palestijnse) wijk mee, waar de bevolking verdeeld was over de opstand. "Het idee bestond dat de rebellen niet zo pro-Palestijns zouden zijn. Maar nu is het idee dat ze gaan winnen. En dan kan je maar beter aan hun kant staan."

Via Libanon
Met haar Nederlandse paspoort zou Van Mierlo met haar kinderen via Libanon kunnen ontkomen. Maar voor haar Palestijnse echtgenoot en schoonmoeder is dat heel moeilijk. "Voorlopig blijven we hier bij onze vrienden. Hopelijk wordt het ook rustig in onze eigen wijk - dan kunnen we terug. We wachten af."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie