Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Het is niet waarschijnlijk dat Poetin Nemtsov liet vermoorden'

Home

Redactie

Boris Nemtsov tijdens een demonstratie in 2012 © ap

De moeder van Boris Nemtsov was bang dat Poetin hem zou laten vermoorden. Gisteravond werd haar zoon daadwerkelijk vermoord, vlakbij het Kremlin. Maar zelfs critici van Poetin noemen het onwaarschijnlijk dat de Russische president achter de moord op de kritische politicus zat, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp.

Als Poetin niet achter Nemtsovs dood zat, wie dan wel?
"Ook veel critici van Poetin zeggen dat het niet waarschijnlijk is dat hij of het Kremlin opdracht heeft gegeven tot deze moord. Dit is zo geruchtmakend en zo dichtbij het Kremlin. Het is slechte reclame voor Poetin en ook nog eens op een slecht moment.

Maar indirect wordt Poetin wel verantwoordelijk gehouden. De moord is volgens critici zeker het gevolg van jarenlang haatzaaien en tv-propaganda tegen Oekraïne en tegen de zogenaamde vijfde colonne; de binnenlandse vijanden, de oppositie.

Wellicht dat iemand uit bijvoorbeeld extreem-nationalistische kringen daardoor is gemotiveerd tot geweld. Vorige week was er een pro-Kremlin demonstratie waarin borden met foto's van oppositieleden werden meegedragen."

Lees verder na de advertentie
Het is slechte reclame voor Poetin en ook nog eens op een slecht moment

Nemtsov was niet meer zo gezichtsbepalend als voorheen. Vormde hij toch nog een risico voor nationalisten?
"De Russische activisten zijn allemaal niet echt populair als je kijkt naar de opiniepeilingen. Toch is het Kremlin kennelijk bang voor een grootschalige revolutie, zoals je die eerder zag in Georgië en Oekraïne. Daardoor vormt iedere charismatische voorman een potentieel gevaar. Je merkt dat op televisie, waar de oppositie al vele jaren niet aan bod komt. Alternatieve geluiden zijn ongewenst.

Nemtsov heeft altijd fel campagne gevoerd tegen Poetin en tegen corruptie van zijn vertrouwelingen. Alle negatieve kanten van de machthebbers belichtte hij. Hij nam nooit een blad voor de mond en oogde onvermoeibaar.

Morgen zou ook een grote demonstratie plaatsvinden waar hij de drijvende kracht achter was. Het heette een 'anti-crisisdemonstratie', maar het was eigenlijk een protest tegen alles wat mis is in Rusland. Nemtsov riep de laatste tijd vaak op om mee te demonstreren. De demonstratie is nu uitgesteld. Het is volgens de organisatie geen tijd voor protesten, maar voor rouw."

Nemtsov nam nooit een blad voor de mond en was onvermoeibaar

Staat er al een nieuwe grote oppositieleider klaar?
"De oppositie is behoorlijk breed en er zijn grote en kleinere groepen. Het is niet één grote, gezamenlijke beweging. Nemtsov was ook niet dé leider, hij was één van de boegbeelden.

In 2011 en 2012 waren er veel protesten van veelal jonge mensen. Sindsdien is het protest een beetje uit elkaar gevallen, maar de mensen zijn er nog. Maar echte grote boegbeelden van het kaliber Boris Jeltsin, die kon rekenen op brede steun, die zijn er eigenlijk niet."

Echte grote boegbeelden die kunnen rekenen op brede steun zijn er eigenlijk niet

Deel dit artikel

Het is slechte reclame voor Poetin en ook nog eens op een slecht moment

Nemtsov nam nooit een blad voor de mond en was onvermoeibaar

Echte grote boegbeelden die kunnen rekenen op brede steun zijn er eigenlijk niet