Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Helft ziekenhuizen plaatst slechte kunstheup'

Home

Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen heeft de helft van de ziekenhuizen in Nederland omstreden kunstheupen geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en tv-programma Reporter.

De twee stuurden 95 ziekenhuizen een vragenlijst over de MoM-prothese, een metaal-op-metaal-kunstheup. In 18 ziekenhuizen werd de omstreden heup bewust niet gebruikt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (o.a. Den Bosch), de Isala klinieken (Zwolle en omgeving) en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam plaatsten de meeste, respectievelijk 850, 654 en 520.

In totaal zijn door 56 ziekenhuizen bijna 8500 kunstheupen van dit type geplaatst. De meeste ziekenhuizen begonnen in 2004 en 2005 met het implanteren.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ziekenhuizen rond 2007 stopten met het plaatsen van deze prothese. Maar een aantal is er tot begin dit jaar mee doorgegaan. Door slijtage ontstaan minuscule metaaldeeltjes. Die verspreiden zich via bloed in het lichaam en kunnen onder meer zwellingen, botverlies en bewegingsbeperking veroorzaken. Patiënten moeten vaak een hersteloperatie ondergaan.

KRO's Reporter wordt vrijdagavond uitgezonden.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie