Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Heftig ja, maar het is dwangarbeid'

Home

LIDWIEN DOBBER

Alle gemeenten doen het: mensen uit de bijstand aan het werk zetten met behoud van uitkering. Om ze ervaring te laten opdoen en klaar te stomen voor de échte arbeidsmarkt. Maar die nobele intentie levert lelijke praktijken op, zegt Actiecomité Dwangarbeid Nee, waarin onder andere FNV-bonden, de Bijstandsbond, Comité Vrouwen en de Bijstand en de SP samenwerken. Bestuurder Maaike Zorgman van FNV Bondgenoten legt uit.

1 Dwangarbeid, dat is een heftige term. Wat verstaat u eronder?
"Heftig inderdaad, maar wij organisatoren hebben dat woord niet verzonnen. Dat zijn de mensen zelf geweest. Zij vertellen over misstanden. Dat ze met irriterende lijm werken, zonder beschermende handschoenen. Dat ze zeven of acht jaar werken met behoud van uitkering zonder dat die beloofde baan ooit komt. Dat ze in het groenonderhoud aan het werk worden gezet, hoewel ze een slechte rug hebben. Dat alleen hun begeleiders een toegangspasje hebben voor het gebouw waar ze werken, zodat ze een werkdag lang opgesloten zitten."

2 Dat zijn toch zaken waar je protest tegen kunt aantekenen?
"Lastig. Veel mensen voelen zich geïntimideerd. De dreiging van korten op de uitkering hangt steeds in de lucht. Ik ken het verhaal van een Eindhovenaar die 30 procent is gekort omdat hij een verkeerde kleur T-shirt droeg. Die heeft met succes geklaagd, maar dat is altijd met terugwerkende kracht. In de tussentijd had hij nauwelijks inkomen.

Bovendien vallen deze mensen onder geen enkele cao. Een paar jaar geleden vroor het 's winters zo streng dat bouwvakkers vorstverlet kregen, maar de uitkeringsgerechtigden die onderhoudswerk deden in het Amsterdamse Bos moesten gewoon doorgaan."

3 Hoe moet het dan wel? Wilt u dat mensen dan maar met rust worden gelaten?
"Doe het op basis van vrijwilligheid. De bijstandsgerechtigden die ik tegenkom willen echt werken. En respecteer het loon. Werken met behoud van uitkering kán, als er afstand tot de arbeidsmarkt is. Maar toets die eerst. Nu komen ook zelfstandig ondernemers die failliet zijn en geen recht op WW hebben in die trajecten terecht. Zij hebben goede papieren! Leidt ze naar reguliere banen. Nu verdringen bijstandsgerechtigden mensen met een echte baan."

4 Hoe werkt dat, die verdringing?
"In Rotterdam verdwijnt werk in de thuiszorg en bijstandsgerechtigden vullen het gat. De redenering luidt: die thuiszorgbanen zíjn al weg. Bij de Hema, de Albert Heijn, in callcenters, overal werken mensen voor een uitkering. En de intentie om ze aan te nemen, wordt niet waargemaakt. Mensen wordt een worst voorgehouden."

5 Wat gaat u eraan doen?
"We enquêteren overal in het land om het probleem beter in kaart te brengen. En gisteren spraken we onze Amsterdamse achterban: wat willen zij doen? Al blijft het lastig. Velen zijn bang."

Deel dit artikel