Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Hamas martelt en executeert gevangenen'

Home

Sander Becker

Hamasmilitanten marcheren door de straten van Gaza Stad, tijdens een nachtelijke training © AFP

In de vijf jaar dat de militante beweging Hamas het bewind voert over de Gazastrook, hebben veiligheidsdiensten zich er veelvuldig schuldig gemaakt aan het martelen van gevangenen. Opgepakte Palestijnen worden geslagen met metalen staven en rubberen slangen, moeten bleekwater drinken en ondergaan schijnexecuties.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bracht er gisteren een 43 pagina's tellend rapport over uit. De opstellers baseren zich op gesprekken met slachtoffers, familieleden en advocaten. Ze bestudeerden ook juridische dossiers en gerechtelijke uitspraken. Minstens drie opgepakte mannen bleken geëxecuteerd na 'bekentenissen' die waren afgedwongen door marteling.

Drie weken lang gemarteld
Het rapport beschrijft onder meer de lotgevallen van Abdel Karim Sjrair. Hamas arresteerde de man in augustus 2008 en martelde hem drie weken lang. Bezoek was niet welkom. Sjrair werd schuldig bevonden aan samenwerking met Israël, op basis van bekentenissen die hij op de pijnbank had gedaan.

In oktober 2008, toen Sjrairs moeder eindelijk op bezoek mocht komen, zat hij vol verwondingen: zijn benen en gezicht waren geneusd, zijn voeten gezwollen, zijn handen en armen gestriemd en zijn borst verbrand. Jaren later, in 2011, werd de man voor een vuurpeloton ter dood gebracht. Zijn moeder vertelde dat ze het lichaam niet zelf mocht begraven. Toen ze haar zoon nog even probeerde vast te houden, werd ze met een stok geslagen.

Lang geleden
In een verklaring ontkent het Hamas-ministerie van binnenlandse zaken de beschuldigingen. Het spreekt van politieke vooringenomenheid. "De genoemde gevallen zijn niet juist weergegeven en vonden lang geleden plaats", schrijft het ministerie. "We vragen ons af waarom ze nu ineens worden opgerakeld. En wat de martelingen betreft: aan zulke praktijken doen we in geen enkele gevangenis."

Human Rights Watch roept de bewindvoerders in de Gazastrook op om het juridische systeem te hervormen en de mensenrechten te waarborgen. De organisatie voegt hier nog aan toe dat ook in het andere Palestijnse gebied, de Westelijke Jordaanoever, willekeurige arrestaties worden verricht en martelingen aan de orde zijn.

Deel dit artikel