Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Haags cultuurpaleis van 181 miljoen euro is goedkoopste optie'

Home

redactie

Een maquette van het cultuurpaleis in het Atrium van het stadhuis. © anp

Het is goedkoper om een nieuw cultuurpaleis in Den Haag te bouwen dan om de bestaande theaters te renoveren. Nieuwbouw kost ongeveer 7,5 miljoen euro minder en levert per jaar 1,5 miljoen euro meer op. Dat blijkt uit een onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren na een oproep van een actiegroep. De conclusies zijn maandag gepresenteerd.

Den Haag wil de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater in het stadscentrum laten slopen. Op hun plek moet een nieuw complex verrijzen, het zogeheten Spuiforum. Nieuwbouw kost volgens de gemeente 181 miljoen euro, renovatie bijna 188,6 miljoen.

Den Haag wil de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater in het stadscentrum laten slopen. Op deze plek kan dan een nieuw complex verrijzen, het zogeheten Spuiforum. Het gebouw moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Een architectenbureau heeft een ontwerp voor de renovatie gemaakt. Daarbij zouden de beide zalen worden opgeknapt en samengevoegd tot een groot nieuw complex. Het oude gebouw van het ministerie van Justitie, dat ernaast ligt, zou er ook deel van gaan uitmaken. Een deel van het departement moet daarvoor worden gesloopt, aldus de onderzoekers. Het ministerie maakt geen deel uit van de gemeenteplannen.

Om het project is in Den Haag veel te doen. Tegenstanders vinden het een verspilling van belastinggeld. In juli kwam het Haagse college in de problemen, toen leden van coalitiepartij PvdA duidelijk maakten dat ze niets in de plannen zien.


Deel dit artikel