Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Grote vier' presenteren groeiplan voor Europa

Home

Gijs Moes

Van links naar rechts: Mariano Rajoy, Francois Hollande, Mario Monti en Angela Merkel. © EPA

Versterking van de Europese eenheid en meer geld om de economische groei te stimuleren; met dat recept willen de leiders van de vier grootste eurolanden de muntunie uit de crisis trekken. In Rome kondigden ze gisteren een groeiplan van 130 miljard euro aan, in de aanloop naar een cruciale EU-top eind volgende week in Brussel.

"Meer Europa, niet minder" is nodig, zei bondskanselier Merkel na overleg met de Italiaanse premier Monti, diens Spaanse collega Rajoy en de Franse president Hollande. De vier spraken elkaar ruim anderhalf uur in de Villa Madama. Meer tijd was er niet, want Merkel wilde op tijd vertrekken naar Gdansk voor de kwartfinale van het EK voetbal tussen Duitsland en Griekenland.

Veel details over het plan van 130 miljard euro maakten de vier leiders niet bekend. Het geld, 1 procent van het bruto binnenlands product van de EU, moet dienen om de groei en de werkgelegenheid te stimuleren. De vier willen geld van de Europese Investeringsbank en van de EU-fondsen inzetten en obligaties uitgeven voor nieuwe infrastructuur. Voor een deel gaat het dus om een nieuwe verpakking van bestaande middelen.

Over Europese obligaties, of eurobonds, zijn de vier het niet eens. Hollande, Monti en Rajoy zijn voor het uitgeven van gezamenlijk schuldpapier, maar Merkel vindt dat de lidstaten eerst hun begrotingen op orde moeten maken. Bovendien is er meer toezicht op het beleid nodig, vanuit Brussel. Volgens Hollande gaat het allemaal te lang duren voor het zo ver is. "Eurobonds zijn voor mij een optie, maar niet over tien jaar", zei hij.

Merkel voelt ook niet veel voor invoering van een bankenunie, zoals de andere drie willen. Die verdeeldheid betekent dat er nog heel veel moet gebeuren voor alle 27 EU-regeringsleiders een gezamenlijke boodschap kunnen uitdragen. Politieke eensgezindheid is essentieel om de wantrouwige financiële markten te kalmeren.

IMF-topvrouw Lagarde deed donderdagavond een dringende oproep aan de EU-leiders om werk te maken van een echte economische unie om de euro te ondersteunen. Voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad komt eind volgende week op een EU-top in Brussel met voorstellen voor verdere economische eenwording.

De vier kopstukken zijn wel voor het invoeren van een financiële transactietaks. Zo'n belasting, ook bekend als 'Tobin-taks', kan met een klein percentage vele miljarden opbrengen. Maar tijdens een vergadering van de ministers van financiën van de EU in Luxemburg bleek dat lang niet alle landen die taks willen. Groot-Brittannië is mordicus tegen en ook Nederland voelt er niets voor. Een groep van tien EU-lidstaten gaat invoering van de transactietaks nu voorbereiden.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie