Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Greenpeace en WNF schuldig aan belangenverstrengeling'

Home

Bart Zuidervaart

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. © anp

De staatssecretarissen Wilma Mansveld (milieu) en Sharon Dijksma (natuur) beschuldigen Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF) van belangenverstrengeling in de kwestie rond het Maleisisch hardhout.

Deze organisaties protesteren al jaren tegen de import van dit hout, omdat het onvoldoende duurzaam zou zijn. Het MTCS-keurmerk op dit tropische hout, deugt volgens Greenpeace en het WNF niet. Dijksma en Mansveld schrijven in een brief aan de Kamer dat 'enkele ngo's' aan de wieg stonden van een ander, concurrerend, keurmerk en 'dit groot willen maken'. De staatssecretarissen doelen op het FSC-keurmerk voor duurzaam hout. Greenpeace en het WNF zitten in het bestuur van FSC. Dijksma en Mansveld reppen over een 'conflict of interest'.

Het kabinet maakte gisteren bekend dat hardhout uit Maleisië met het MTCS-keurmerk wordt erkend als duurzaam. De overheid kan dit vervolgens inkopen en gebruiken voor bouwwerkzaamheden. Meerdere kabinetten hebben geworsteld met deze kwestie. Een onafhankelijke commissie en een rechter hebben eerder geoordeeld dat in Maleisië geen sprake was van duurzaam bosbeheer. Volgens het kabinet zijn alle belemmeringen nu opgelost.

'Geen belangenverstrengeling'
Het WNF en Greenpeace noemen het besluit van Dijksma en Mansveld 'onbegrijpelijk'. Jaap van der Waarde van het WNF verwerpt de beschuldiging van belangenverstrengeling. "Dat mijn organisatie in het bestuur van een ander keurmerk zit, doet er niet toe. Het Maleisische keurmerk voldoet niet." Hij noemt de kritiek van de staatssecretarissen 'buiten de orde'.

Volgens het WNF is er in Maleisië nog steeds sprake van ontbossing. "Het lijkt er nu sterk op dat als het economisch belang maar groot genoeg is, een keurmerk niet aan de Nederlandse duurzaamheidseisen hoeft te voldoen", zegt Van der Waarde.

Mansveld en Dijksma schrijven in hun brief dat de onafhankelijke toetsingscommissie 'een laatste check' zal uitvoeren of het hout uit Maleisië inderdaad duurzaam is. WNF en Greenpeace rekenen op een grondig onderzoek van deze commissie. Van der Waarde: "De rijksoverheid moet eerst de resultaten daarvan afwachten."

Deel dit artikel