Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'God geneest'-claim mag niet op flyer, wel online

Home

Robin de Wever

De Nederlandse evangelist Jan Zijlstra bidt voor genezing tijdens het Xnoizz Flevo Festival, afgelopen zomer. © ANP

Britse christenen mogen claimen dat God door hun gebed rugpijn, depressie en astma geneest, maar enkel op internet. Flyers met diezelfde boodschap zijn niet toegestaan, concludeert de nationale reclamewaakhond ASA.

ASA oordeelde in februari dat flyers en online reclame beide verboden zijn, maar moet na controle van een onafhankelijke commissie toegeven dat online reclame buiten haar jurisdictie valt.

Een lokale afdeling van de organisatie Healing on the Streets (HOTS), om wiens promotiecampagne de zaak draaide, noemt de uitspraak 'fantastisch nieuws'. Ze zou een 'duidelijk precedent voor andere christelijke websites' scheppen. HOTS adverteert met de boodschap dat 'God vandaag nog kan genezen'. 'Lijdt u aan rugpijn, artritis, MS, verslaving (...) depressie, allergie, fibromyalgie, astma, verlamming of andere ziekten?', vraagt HOTS op haar website.

Genezen van alle ziekten
'We zouden dolgraag  voor u bidden! We zijn christenen uit kerken in Bath (een plaats in Engeland, red) en bidden in Jezus' naam. We geloven dat God van u houdt en dat hij u kan genezen van alle ziekten.'

Volgens ASA, voluit Advertising Standards Authority, is het niet bewezen dat er mensen zijn genezen door het gebed van HOTS-vrijwilligers. De advertenties zouden valse hoop kunnen wekken en daarom onverantwoordelijk zijn.

Vrijwilligers van de HOTS-afdeling in kwestie staan iedere dinsdag en donderdag op het kerkplein van de drukbezochte stad Bath. Op hun website trachten ze met getuigenissen, foto's en doktersverklaringen de geldigheid van eerdere genezingsclaims te bewijzen. In Nederland adverteert onder meer de kerk van evangelist Jan Zijlstra met de claim dat God ziektes kan genezen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie