Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Gewelddadige' evangelist mag Verenigd Koninkrijk niet in

Home

Robin de Wever

Todd Bentley tijdens een bijeenkomst in Lakeland, Florida. © AP

De Canadese evangelist Todd Bentley mag de komende weken geen bijeenkomsten leiden in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Het Britse ministerie van binnenlandse zaken noemt hem een mogelijke bedreiging voor de samenleving. Bentley staat bekend om zijn heftige genezingsrituelen.

Bentley (36) was als tiener drugsverslaafd en was op zijn dertiende verantwoordelijk voor een zedendelict, maar bekeerde zich op zijn 18e levensjaar tot het christendom.

In de Amerikaanse stad Lakeland leidde hij enkele jaren geleden massale charismatische bijeenkomsten waarbij, volgens sommigen, velen tot geloof kwamen. De 'opwekking' trok ook bezoekers uit het buitenland, waaronder Nederlanders.

Onder Bentleys leiding zouden wonderlijke genezingen hebben plaatsgevonden en zelfs mensen zijn opgestaan uit de dood. Op YouTube was onder meer te zien hoe een man wordt 'verlost' van darmkanker nadat Bentley hem hardhandig 'in de naam van Jezus' in de maag heeft gestompt. De wonderen zijn omstreden: Bentley werkte niet mee aan pogingen om de genezingen medisch te verifiëren.

'Ongezonde relatie'
Ook Bentleys privéleven is omstreden. In 2008 stapte hij op als leider in Lakeland toen bekend werd dat hij er een 'ongezonde relatie op emotioneel vlak met een vrouwelijk staflid' op nahield - een affaire die hem ook zijn huwelijk kostte.

De affaire en de heftige verhalen over Bentleys bijeenkomsten leidden tot verdeeldheid onder Nederlandse geloofsgenoten. Sommigen beschouwen de gebeurtenissen in Lakeland als godswonderen, anderen zijn sceptischer. Bentley heeft op Twitter laatst afstand genomen van zijn fysieke aanpak.

De Britse weigering, gemeld door The Guardian, lijkt een reactie op een brief van de Labour-parlementariër Macolm Wicks. Die verzocht de Britse regering laatst om 'alles te doen om de 'onverwkikkelijke' figuur 'uit het Verenigd Koninkrijk te weren'. Op Facebook laat Bentley weten dat hij 'diep bedroefd' is. De Britse overheid zou haar besluit niet juridisch hebben onderbouwd.

Angst voor mogelijk geweld
'Wat te denken van al die beroemdheden, muzikanten en anderen die een nog uitgesprokener verleden hebben dan ik?', vraagt hij zich hardop af. 'Gaat dit echt om mijn verleden en de angst voor mogelijk geweld? Of is dit een aanval op de godsdienstvrijheid, op Geloof, God en Genezing?'

Bentleys bezoek aan Noorwegen (van morgen tot en met zondag) lijkt wel gewoon door te gaan. Op YouTube circuleren video's waarin Bentley assisteert bij genezingsrituelen, samengesteld door critici.

Lees verder na de advertentie

 
Wat te denken van al die beroemdheden, muzikanten en anderen die een nog uitgesprokener verleden hebben dan ik?
Todd Bentley, in een reactie op het nieuws dat hij het Verenigd Koninkrijk niet in mag

Compilatie van Todd Bentley

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie