Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

"Geweld lost de Koerdische kwestie niet op"

Home

Harry van Bommel en Kamerlid SP

Harry Van Bommel tekent het register voor Barzani.

Het Koerdische volk telt zo'n veertig miljoen zielen en is daarmee het grootste volk zonder eigen staat. In Iraaks Koerdistan genieten ze zelfbestuur, welvaart en stabiliteit maar in de buurlanden ligt dat heel anders.

In Turkije mogen ze hun eigen identiteit nauwelijks beleven en wordt de vrijheidsstrijd van de PKK met harde hand neergeslagen. In Syrië zijn de Koerden veelal stateloos en ook in Iran leven ze in de verdrukking. Van alle Koerden in de regio hebben ze het in Iraaks Koerdistan veruit het best, maar dat is niet altijd zo geweest.

Vandaag spreek ik met Fadhil Merani, de tweede man van de KDP, in zijn kantoor in Salahdin, een half uur rijden van Erbil. Hij wijst geweld als middel om de Koerdische strijd te voeren af. 'Ooit was dat anders, bijvoorbeeld in de strijd tegen Saddam, maar die tijd is voorbij.' Ook de gewapende strijd van de PKK vindt hij contraproductief, net als de gewelddadige reactie van de Turkse regering overigens.
'De Koerden in Turkije moeten gebruik maken van de internationale fora die er zijn' zo luidt zijn overtuiging. Hij doelt ermee op de Europese Unie, de Verenigde Naties en andere belangrijke organisaties. Ik kan hem er alleen maar gelijk in geven. Als ik Merani vertel over mijn pogingen om in Koerdistan een volwaardig Nederlands consulaat geopend te krijgen, lichten zijn ogen op. De Nederlanders zijn wat hem betreft van harte welkom. Vlak voor mijn vertrek sprak ik met minister Verhagen van Economische Zaken over de kansen die er zijn in Koerdistan en ik vroeg hem waarom er nooit een handelsmissie die kant op gaat. Na mijn reis komt er een vervolg op dat gesprek al voelt het soms wat raar dat deze socialist het Nederlandse bedrijfsleven de weg naar Koerdistan moet wijzen. Het zij zo.

Met wat Koerdische vrienden besteed ik de rest van de zaterdag aan een tocht door de bergen. We rijden tot de sneeuw en bereiken uiteindelijk het plaatsje Barzan waar de Koerdische leider Mustafa Barzani begraven ligt. Voor deze leider geen praalgraf maar een bescheiden rustplaats zonder enige opsmuk. Barzani bracht een groot deel van zijn leven door in de bergen die lang werden gezien als 'de enige vrienden van de Koerden.' Ik teken het register en spreek met de 75-jarige Abdullah Barzani die Saddam ontvluchtte door naar Iran te vluchten. Vele duizenden mannen uit het dorp hadden een ander lot. In een poging het gebied in de jaren '80 te arabiseren werden de dorpen platgebrand en de mannen naar Zuid-Irak gedeporteerd. Velen werden vermoord teruggevonden en liggen nu op een begraafplaats nabij Barzani begraven.

Tijdens de rit terug verwonder ik me over het feit dat er zo weinig bomen zijn. Net als de dorpen zijn die met de tactiek van de verschroeide aarde door Saddam verbrand. Het kost een enorme inspanning de schade te herstellen. Afgelopen jaar zijn er 5 miljoen bomen in Koerdistan geplant en dat proces gaat de komende jaren nog door. Geen overbodige luxe overigens aangezien het wagenpark in Koerdistan enkele malen sneller groeit dan het inwoneraantal. Wat extra groene longen kun je dan wel gebruiken.

Deel dit artikel