Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Getuigenverhoor zinloos'

Home

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN - Justitie verzet zich tegen een getuigenverhoor over het politieonderzoek naar de mysterieuze dood van de 17jarige Tom Oldenbroek uit het Friese Parrega.

Volgens de staat is er naar het overlijden van de jongen, na een avond stappen, 'uitvoerig en zorgvuldig onderzoek' gedaan. Daaruit kwam geen enkele aanwijzing dat er sprake kon zijn geweest van een misdrijf. Een getuigenverhoor is dus zinloos, aldus landsadvocaat mr. F. Bleichrodt, gisteren voor de Leeuwarder rechtbank.

De moeder van de jongen wil de officier van justitie die het onderzoek leidde, enkele politie-mensen en twee wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut aan een getuigenverhoor onderwerpen. Zij zegt dat er geen deugdelijk onderzoek is gedaan, de vrouw meent dat er aanwijzingen zijn voor een misdrijf.

Tom Oldenbroek kwam op 13 februari 2000 niet thuis na een bezoek aan een disco in Schraard, een dorpje bij Bolsward. Ondanks zoekacties werd hij pas zes dagen later gevonden in een sloot achter een boerderij, niet ver van de disco. Zijn schoenen waren enkele dagen eerder aangetroffen in een weiland nabij de vindplaats van het lichaam. Volgens politie en justitie is de jongen waarschijnlijk overleden door verdrinking, in combinatie met overvloedig alcoholen medicijngebruik. De advocate van de moeder, mr. A. Foy, vindt dat het onderzoek na de vondst van het lichaam onzorgvuldig is geweest. ,,De politie en het openbaar ministerie zeggen dat het een ongeluk is geweest, maar het is de moeder geheel onduidelijk waarop die conclusie is gebaseerd.” Om duidelijkheid te krijgen wil de moeder de betrokkenen van justitie en politie horen, onder wie de twee deskundigen van het gerechtelijke laboratorium die sectie deden op het lichaam van Tom Oldenbroek. Volgens de vrouw zijn er te veel vragen onopgehelderd. Zij stuurde kort voor het overlijden van haar zoon een brief aan het OM in Leeuwarden omdat zij zich vanwege een geval van stalking in de familiesfeer onveilig voelde. Volgens landsadvocaat Bleichrodt hebben politie en justitie een buurtonderzoek gehouden en getuigen gehoord die Tom Oldenbroek in de uren voor zijn vermissing nog hebben gezien. ,,Dit alles leverde geen aanwijzing op voor een misdrijf.”

Ook heeft justitie een beveiligingsvideo van de disco in beslag genomen waarop volgens Bleichrodt te zien is dat Tom Oldenbroek in de bewuste nacht 'met onvaste tred' rondloopt bij de uitgang van het café. ,,De beelden versterken het vermoeden van het forensisch instituut. Er zijn ook geen sporen van geweld aangetroffen.”

De rechtbank beslist binnen drie weken of het getuigenverhoor wordt toegestaan.

Deel dit artikel